2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Halálos fenyegetés érte az új zélandi miniszterelnöknőt

Hír TV

2019. március 22., péntek 12:23, frissítve: péntek 13:16

Új-Zélandon tízezrek részvételével búcsúztatták az egy héttel ezelőtti mészárlás áldozatait. A szigetország kormányfője szerint országa közösen gyászol a muszlim hívekkel. Az eseményt egyenes adásban közvetítették a helyi televíziók. Új-zélandi sajtójelentések szerint a terrorakció után a közösségi médiában halálosan fenyegették meg a miniszterelnököt. Egy ismeretlen a Twitteren egy fegyvert ábrázoló fotót küldött neki, azzal az üzenettel, hogy Ő a következő. A bejegyzést több mint 2 nap után távolították el.

Kétperces csönddel és az iszlám imára hívó énekkel emlékeztek meg Új-Zélandon az egy héttel ezelőtti, mecsetek ellen elkövetett merénylet ötven halálos áldozatáról. Nem sokkal fél kettő után, pontosan akkor, amikor egy héttel ezelőtt a támadó lövöldözni kezdett. A christchurchi an-Núr mecset előtti parkban összegyűjt 5 ezer ember előtt a feketébe öltözött és fekete fejkendőt viselő Jacinda Ardern miniszterelnök beszélt.

Amikor a test bármely része szenved, az egész test fájdalmat érez. Új-Zéland veletek gyászol, egyek vagyunk– mondta Jacinta Ardern kormányfő. 

A mecset imámja azt mondta, egy héttel ezelőtt a mecsetben gyűlölettel teli indulatot látott a terrorista szemében, aki megölt ötven embert, ma pedig ugyanarról a helyről szeretet és együttérzést látok az emberek szemében.

Megmutattuk, hogy Új-Zélandot nem lehet megtörni, a világ szeretetet és egységet láthatott. Összetört a szívünk, de nem tudtak megtörni bennünket. Élünk, egységesek vagyunk! Nem engedjük meg senkinek, hogy megosszon bennünket! – mondta Gamal Fouda imám. A szigetországban tízezrek csatlakoztak a gyászolók élőláncához a mecseteknél.

Szerintem nagyon erős üzenet az új-zélandiaktól– mondja egy gyászoló. Az elmúlt napokban bejárta a világot a tradicionális maori harci tánc, amely hozzátartozik az őslakosok gyászfeldolgozásához.

A haka szerves rész a maorik gyászfolyamatának. Segít ebben. Először is ezzel bocsátjuk el útjukra a halottakat az alvilágba. Másodszor ez mutatja az együttérzésünket. A szeretet kimutatásának eszköze. Eszköz arra, hogy kiengedjem az eltávozott miatti , vagy az elkövetővel szembeni a dühömet, a gyászoló haragját– mondja Te Mahautu Maxwell, a Waikato In egyeteme docense. 

Az ausztrál férfi két muszlim szentélyben követte el a mészárlást, pakisztáni, indiai, malajziai, indonéziai, török, szomáliai, afgán és bangladesi menekültek elle,n a március 15-i pénteki ima alatt. A gyanúsított kamerával élőben közvetítette az akciót. Tettét nyilatkozatában a bevándorlás ellenességgel indokolta.