2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Halálos fenyegetés érte az új zélandi miniszterelnöknőt

Új-Zélandon tízezrek részvételével búcsúztatták az egy héttel ezelőtti mészárlás áldozatait. A szigetország kormányfője szerint országa közösen gyászol a muszlim hívekkel. Az eseményt egyenes adásban közvetítették a helyi televíziók. Új-zélandi sajtójelentések szerint a terrorakció után a közösségi médiában halálosan fenyegették meg a miniszterelnököt. Egy ismeretlen a Twitteren egy fegyvert ábrázoló fotót küldött neki, azzal az üzenettel, hogy Ő a következő. A bejegyzést több mint 2 nap után távolították el.

  • Halálos fenyegetés érte az új zélandi miniszterelnöknőt

Kétperces csönddel és az iszlám imára hívó énekkel emlékeztek meg Új-Zélandon az egy héttel ezelőtti, mecsetek ellen elkövetett merénylet ötven halálos áldozatáról. Nem sokkal fél kettő után, pontosan akkor, amikor egy héttel ezelőtt a támadó lövöldözni kezdett. A christchurchi an-Núr mecset előtti parkban összegyűjt 5 ezer ember előtt a feketébe öltözött és fekete fejkendőt viselő Jacinda Ardern miniszterelnök beszélt.

Amikor a test bármely része szenved, az egész test fájdalmat érez. Új-Zéland veletek gyászol, egyek vagyunk– mondta Jacinta Ardern kormányfő. 

A mecset imámja azt mondta, egy héttel ezelőtt a mecsetben gyűlölettel teli indulatot látott a terrorista szemében, aki megölt ötven embert, ma pedig ugyanarról a helyről szeretet és együttérzést látok az emberek szemében.

Megmutattuk, hogy Új-Zélandot nem lehet megtörni, a világ szeretetet és egységet láthatott. Összetört a szívünk, de nem tudtak megtörni bennünket. Élünk, egységesek vagyunk! Nem engedjük meg senkinek, hogy megosszon bennünket! – mondta Gamal Fouda imám. A szigetországban tízezrek csatlakoztak a gyászolók élőláncához a mecseteknél.

Szerintem nagyon erős üzenet az új-zélandiaktól– mondja egy gyászoló. Az elmúlt napokban bejárta a világot a tradicionális maori harci tánc, amely hozzátartozik az őslakosok gyászfeldolgozásához.

A haka szerves rész a maorik gyászfolyamatának. Segít ebben. Először is ezzel bocsátjuk el útjukra a halottakat az alvilágba. Másodszor ez mutatja az együttérzésünket. A szeretet kimutatásának eszköze. Eszköz arra, hogy kiengedjem az eltávozott miatti , vagy az elkövetővel szembeni a dühömet, a gyászoló haragját– mondja Te Mahautu Maxwell, a Waikato In egyeteme docense. 

Az ausztrál férfi két muszlim szentélyben követte el a mészárlást, pakisztáni, indiai, malajziai, indonéziai, török, szomáliai, afgán és bangladesi menekültek elle,n a március 15-i pénteki ima alatt. A gyanúsított kamerával élőben közvetítette az akciót. Tettét nyilatkozatában a bevándorlás ellenességgel indokolta.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!