2023. 09. 23. Szombat Tekla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Halálos áldozata is van az ENSZ békefenntartóit ért terrortámadásnak Maliban

Egy ENSZ-békefenntartó meghalt, négy másik pedig súlyosan megsebesült a mali főváros, Timbuktu közelében, amikor összehangolt támadás érte őket - jelentette be egy pénteki Twitter-üzenetében az ENSZ mali katonai missziója (MINUSMA).

  • Halálos áldozata is van az ENSZ békefenntartóit ért terrortámadásnak Maliban

Az öttagú csoport egyik tagja őrjárat közben aknára lépett, majd nem sokkal később lövések érték őket. Az életét vesztő békefenntartó állampolgárságát nem közölte a MINUSMA szóvivője.

Az al-Kaida terrorszervezethez köthető dzsihadisták és az Iszlám Állam nevű szervezet csoportjainak tevékenysége 2012 óta tartja rettegésben Mali északi részét; de a válság azóta már az ország középső részére, valamint a szomszédos Burkina Fasóra és Nigerre is átterjedt. A helyzetet tovább bonyolítja hogy a terroristák ellen időközben fegyveres önvédelmi csoportok szerveződtek, és az ország hadserege is megpróbál fellépni ellenük.

A Maliba telepített MINUSMA mintegy 12 ezer katonával látja el békefenntartó misszióját, és rendszeres célpontja az dzsihadisták támadásainak, akik az országban tartózkodó külföldieket és a Mali állam szimbólumait is támadják.

A 2013-ban alapított szervezet az eltelt tíz év alatt 186 katonáját vesztette el az összecsapásokban, és az utóbbi néhány év adatai alapján a legtöbb halálos áldozatot elszenvedett ENSZ békefenntartó erőnek számít a világon.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Felszólították Magyarországot az illegális bevándorlás kapcsán

Felszólították Magyarországot az illegális bevándorlás kapcsán

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága aggodalmát fejezte ki a magyar területen jogellenesen tartózkodó menedékjogot kérelmezők visszaküldését a határkerítés külső, szerbiai oldalára, és felszólította Magyarországot, hogy nyújtson be cselekvési tervet az intézkedés felszámolására.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!