2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Halálbüntetés helyett 1,5 hónap egy életért

36 év börtönre ítélték Dél-Koreában az áprilisban elsüllyedt komphajó kapitányát. A szerencsétlenségben több mint 300-an haltak meg, többségük iskolás gyerek volt.

Másfél hónap egy emberéletért. Durván számolva ennyit kapott az áprilisban elsüllyedt dél-koreai komphajó kapitánya. A 70-es éveiben járó férfit emberölés, valamint a segítségnyújtás elmulasztása vádjával 36 évre ítélte a bíróság.

– Minden tényezőt számba vettünk, és ezért a kapitányt 36 év börtönre ítéltük, ami a törvény szerint a legmagasabb kiszabható büntetés több bűncselekmény esetén – jelentette ki a bíró.

Az áldozatok hozzátartozói enyhének tartják a börtönbüntetést, és fellebbezésre kérték az ügyészeket, akik az eljárás során halálbüntetést kértek a kapitányra.

– Mind a halálbüntetésért imádkoztunk. Azt akartuk, hogy a legénység tagjai is érezzék azt a fájdalmat, amit a gyerekeink – mondta az egyik áldozat édesanyja.


A komp április 16-én egy üdülőszigetre tartott, fedélzetén 476 emberrel, többségük iskolai kiránduláson részt vevő középiskolás volt. A túlterhelt vízi jármű egy fordulásnál sérült meg, majd süllyedt el. A kapitány és a legénység elsőként menekült el a hajóról, az utasok nagy része azonban a kapitány utasítására a kabinokban maradt, ez okozta a halálukat is. 172-en élték túl a balesetet, a 304 halott és eltűnt között 250 gyerek van. Több holttestet máig sem találtak meg és nem sokkal az ítélet előtt a szöuli kormány bejelentette, hogy az időjárási viszonyok miatt felfüggesztik a több mint 200 napja tartó kutatást.

– Még úgy is, hogy a kutatási műveletet meghosszabbítottuk, már minimális az esély arra, hogy megtaláljuk az eltűnteket. Biztonsági kockázatai is vannak a kutatásnak, a kormány pedig úgy döntött, hogy a búvárokat nem veszélyeztetjük tovább – fogalmazott a tengerészeti miniszter.

A perben egyébként a komp kapitánya mellett a személyzet 13 tagját is elítélték, 5 és 30 év közti börtönbüntetéseket szabtak ki rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Román katonák lepték el Nagyváradot

Román katonák lepték el Nagyváradot

Estébe nyúló katonai parádéval ünnepelték meg szombaton Nagyvárad román megszállását. Szent László városába 105 éve, 1919. április 20-án vonult be a román hadsereg. Akkor mindössze 5 százalékos volt a románság aránya a városban.
Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Budai Gyula feljelentése alapján, hivatali vesztegetés gyanújával elrendelte a hídpénzbotránnyal összefüggésben a rendőrség a nyomozást – jelentette be kedden, Facebook-oldalán a fideszes politikus.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!