2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

A Sajdik

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

Hajóblokád az afrikai menekülteket szállító csempészhajók ellen

Keddtől fokozottan ellenőrzi az olasz kormány azokat a tengerszakaszokat, amelyeken az afrikai menekültek próbálnak átjutni Európába. A nagyszabású akcióban 1500 katona kísérli meg időben megállítani a menekülteket szállító csempészhajókat, hogy elejét vegye az újabb tragédiáknak. Az elmúlt két hétben legkevesebb négyszáz menekült halt meg az olasz partok közelében, miután vízi járművük elsüllyedt vagy felborult.

Bár mintegy kétszáz embert sikerült kimentenie az olasz tengerészetnek, becslések szerint ugyanennyien a tengerbe fulladhattak. Két héten belül ez volt a második tömegkatasztrófa a térségben. Az olasz kormány a hasonló tragédiák elkerüléséért megelőző akciót indít. „Nem várhatunk a parlamentekre, az európai intézményekre, ha emberi életekről van szó. Azonnal cselekednünk kell, ha szegény nők és gyerekek vannak kint a tengeren” – mondta Enrico Letta olasz kormányfő.

Olaszország napi 24 órában hadihajókkal, helikopterekkel és repülőgépekkel ellenőrzi majd az afrikai és az olasz partok közötti tengerszakaszt. A misszióban a haditengerészet és a légierő 1500 katonája vesz részt. A költségeket egyelőre az olasz hadsereg viseli, később azonban számítanak az unió segítségére. A cél, hogy még időben megállítsák az emberkereskedők illegális bevándorlókkal teli hajóit.

Olasz lapok szerint januártól október közepéig összesen 34 ezer illegális bevándorló érkezett Málta és Olaszország partjaihoz, többségük szíriai és szomáliai volt. Líbiából szeptemberben hatszor annyian indultak útnak, mint egy évvel korábban. A parti őrség hétfőn is több száz menekültet gyűjtött be a tengeren – ők feltehetőleg szintén a fegyveres konfliktusok és az éhínség miatt vágtak neki az életveszélyes útnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!