2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Haiti elnöke szerint államcsínyt hiúsítottak meg

Államcsíny vádjával 23 embert vettek őrizetbe Haitin. A karibi ország elnöke közölte: az összeesküvők az életére akartak törni. A kormányfő tudatta: elfogták a legfelsőbb bíróság egyik tagját, továbbá azt a magas rangú rendőrtisztet, aki az ellenzék egyik jelöltje az elnöki tisztségre. Az államcsínyről a vezetők több részletet nem árultak el. A 11 millió lakosú Haiti a nyugati félteke legszegényebb országa, ahol gyakoriak az emberrablások, és az utóbbi években egyre több bűncselekményt követnek el.

  • Haiti elnöke szerint államcsínyt hiúsítottak meg

Autókat gyújtottak fel a feldühödött tüntetők Haiti fővárosában.

A rendőrök könnygázt vetettek be a tiltakozókkal szemben, akik az elnök távozását követelték.

Az elnök ellenes tüntetést hamar felszámolták a hatóságok. Az államfő pedig közölte: államcsínyt hiúsítottak meg. Mojiz azt mondta:

az összeesküvők az életére akartak törni, de erre bizonyítékokkal nem szolgált.

A hatóságok eddig 23 ember vettek őrizetbe puccs vádjával.

Elfogták a legfelsőbb bíróság egyik tagját, továbbá egy magas rangú rendőrtisztet is, aki egyébként az ellenzék egyik jelöltje az elnöki tisztségre.

Haitin az utóbbi hetekben parázs vita folyik az elnök mandátumáról. Mojiz-ot 2016-ban, a választás második fordulója után nyilvánították győztesnek.

A karibi szigetországban hagyományosan február 7-án esküszik fel az államfő, ezt azonban Mojiz csak 2017-ben tett meg.

Az elnöki mandátum öt évre szól, Mojiz és hívei 2017. február 7-től számítják hivatali idejét, az ellenzék viszont 2016-tól, így szerintük az államfőnek távoznia kell a hatalomból.

Az amerikai szenátorok egy csoportja arra szólította fel a külügyminisztert, hogy a Biden-kormány vonja meg a Mojiz-nak nyújtott támogatását.

A 11 millió lakosú Haiti a nyugati félteke legszegényebb országa, ahol gyakoriak az emberrablások, és az utóbbi évben egyre több bűncselekményt követnek el.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!