2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Egyik fél sem tudta bizonyítani, hogy népirtás történt

Sem Horvátország, sem Szerbia nem követett el népirtást az 1990-es években, a délszláv háború során – ezt állapította meg az ENSZ Nemzetközi Bírósága.

A horvát és a szerb keresetet is elutasította a hágai Nemzetközi Bíróság. A két ország népirtással vádolta egymást, a horvátok a vukovári mészárlás, a szerbek pedig a horvátországi szerb lakosság ellen végrehajtott Vihar hadművelet miatt. A bíróság véleménye szerint az 1991-es vukovári eseményekkel a szerbek Horvátország függetlenségének kikiáltására reagáltak, de nem megsemmisítésére, hanem az ellenség megbüntetésére törekedtek. „A bíróság véleménye szerint a Horvátország által felhozott tizenhét tényező nem utal arra, hogy a cél a térségben élő horvát lakosság részleges vagy teljes megsemmisítése lett volna” – mondta Peter Tomka, a hágai bíróság elnöke.

Az ENSZ-bíróság szlovák elnöke szerint az 1995-ben végrehajtott Vihar hadművelettel a horvátok ugyan a szerb népesség elűzésére törekedtek, de nem tűzték ki célul a szerb lakosság kiirtását. A testület ezért nem találta bizonyítottnak a szerb vádakat, amelyek szerint a gyilkosságok egy előre kitervelt népirtás részének tekinthetők. „A bíróság úgy véli, hogy a rendelkezésére álló bizonyítékok alapján ez nem állapítható meg. Annak ellenére, hogy házaikat kifosztották és megsemmisítették, de a cselekmények nem irányultak a krajinai szerb lakosság fizikai megsemmisítésére” – tette hozzá Peter Tomka.

A horvát miniszterelnök elégedetlen a Hágai Bíróság állásfoglalásával, de elfogadja a határozatot. Zoran Milanovic megnyugtatónak találta, hogy a bíróság elutasította a szerb ellenvádat. „Természetesen nem vagyok elégedett azzal, hogy a bíróság elutasította a követelésünket, de az ismertetés sok eleme utalt arra, hogy a Jugoszláv Néphadsereg és a szerb erők bűncselekményeket követtek el Horvátországban. Az eseményeket abban az időben Szerbia és a szerb vezetés szervezte és irányította, ami megállapítást nyert. Mindezt a nagyobb Szerbia megteremtése érdekében tettek” – fogalmazott Orsat Miljenic horvát igazságügyi miniszter.

Belgrádban már korábban bejelentették, hogy elfogadják a hágai Nemzetközi Bíróság döntését, bármi legyen is az. „Én személyesen, és a szerb kormány is szinte biztos abban, hogy szinte teljesen kizárt Szerbia elítélése a Horvátország által felhozott vádak alapján, mert az az igazságszolgáltatás megcsúfolása lenne” – nyilatkozta a szerb igazságügyi miniszter.

A szerbiai független sajtó ugyanakkor felrótta a Hágai Bíróságnak, hogy senkit sem talált felelősnek a horvátországi népirtásokért.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!