2021. 09. 24. Péntek Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Radar 06:00

Külföld

Haftar erői tűzszünetet hirdettek a ramadán idejére

Tűzszünetet hirdettek a ramadán muszlim böjti hónap idejére a Líbia keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok erői.

A szerda esti tájékoztatás szerint a Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH), amely előző nap jelentette be, hogy átveszi az észak-afrikai állam irányítását, felfüggeszti minden katonai műveletét.

A nemzetközi közösség már többször is felhívást intézett a szembenálló felekhez, hogy legalább a koronavírus elleni küzdelem érdekében állapodjanak meg a harcok beszüntetéséről.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, s területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, valamint helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

Az országban 2014 óta két kormány és két rivális parlament működik. A nemzetközi közösség által elismert, tripoli székhelyű kormány ellenőrzése csak a fővárosra, illetve a környező területekre terjed ki. Líbia keleti és déli felének legnagyobb részét a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Haftár tábornokhoz köthető vezetés tartja hatalmában.

Haftar körülbelül egy évvel ezelőtt megindította csapatait Tripoli elfoglalására, arra hivatkozva, hogy meg kell tisztítani az országot a nemzetközileg elismert kormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól. Ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja a katonai diktatúra bevezetése az egész országra kiterjedően.

Több tűzszüneti egyezményt is elfogadtak már, ezeket azonban rendre megsértették a felek. Az erőszak az utóbbi hetekben ismét fellángolt.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Egy év alatt nem történt előrelépés az uniós migrációs terv megvalósításában

Az Európai Bizottság alelnöke szerint nincs szükség stratégiára. 2021. szeptember 23.

Szijjártó: A Közel-Kelet és Közép-Európa biztonsága szorosan összefügg

A tárcavezető hangsúlyozta: folytatni kell a kapcsolatok normalizálását Izrael és az arab országok között. 2021. szeptember 23.

A gyermekvédelmi törvényt kritizálta a korábban letartóztatott amerikai riporter

A riporter most a magyar külügyminiszterrel készített interjút, amiben hevesen bírálta a gyermekvédelmi törvényt. 2021. szeptember 23.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!