2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Csernobil öröksége: a Zóna 03:00

Külföld

Fölényesen győzött az Osztrák Néppárt

Az Osztrák Néppárt nyerte a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokat Ausztriában – számolt be a Hír TV Híradójában Velkovics Vilmos, akit Bécsben kapcsoltunk.

  • Fölényesen győzött az Osztrák Néppárt

Sebastian Kurz és a jobboldali Néppárt fölényesen nyerte az előrehozott választásokat Ausztriában. Kurz korábbi kancellár pártja 78 százalékos feldolgozottság mellett a szavazatok mintegy 37 százalékát kapta. Második helyen 22 százalékkal a gyengülő Szociáldemokrata Párt áll. Harmadik helyre csúszott vissza a korrupciós botrányba belebukó Osztrák Szabadságpárt 16 százalékkal, negyedik helyre pedig 14 százalékkal a hatalmasat erősödő Zöldek kerültek. Bejutott a parlamentbe a liberális NEOS is, hét százalékkal. Hivatalos végeredmény csak holnapra várható, amikor feldolgozzák a levélszavazatokat is.

Kollégánk, Velkovics Vilmos Bécsben számolt be az ausztriai előrehozott választások eredményéről.

Az Osztrák Néppárt történelmi győzelemről beszél

Történelmi győzelemként értékelte a konzervatív Osztrák Néppárt választási eredményét a előrejelzések közzététele után vasárnap Karl Nehammer, a párt főtitkára.

Az előrejelzések szerint a párt az előrehozott választásokon a szavazatok 37,1 százalékát szerezte meg, jelentősen felülmúlva a 2017 októberében szerzett 31,5 százalékot.

A főtitkár első nyilatkozatában történelmi sikerként említette azt is, hogy a Néppárt rekordtöbbséggel előzte meg a voksok 22-22,5 százalékával második helyen végző Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ).

"A mai nap Sebastian Kurz pártelnök és a Néppárt napja" - fogalmazott a főtitkár, utalva arra, hogy az eredmények alapján Alexander Van der Bellen államfőnek Kurz számára kell kormányalakítási megbízást adnia.

A koalíciós lehetőségekről a főtitkár egyelőre nem foglalt állást.

"Meglátjuk, kivel tudunk legjobban kormányt alakítani" - fogalmazott.

Előzetes végeredmény: 38,4 százalékot szerzett a Néppárt

A voksok becsültnél is több, 38,4 százalékát szerezte meg a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon a Sebastian Kurz volt kancellár vezette Osztrák Néppárt az előzetes végeredmények szerint.

A második helyen végző Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) számára történelmi mélypontot jelentő 21,5, a harmadik Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a Néppárt korábbi koalíciós partnere 17,3 százalékot szerzett.

A parlamentbe visszakerülő Zöldek pártja 12,4 százalékot, a NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) pedig 7,4 százalékot kapott.

Ez az összesítés nem tartalmazza a rendkívül nagy számú - csaknem 1,1 millió - levélszavazatot, amelyet a jövő hét első felében számolnak össze.

Az előzetes végeredmény szerint az ÖVP 73, az SPÖ 41, FPÖ 32 mandátumhoz jutott. A Zöldek 23, a NEOS 14 képviselőhelyet szerzett a törvényhozás 183 fős alsóházában, a Nemzeti Tanácsban.

A legutóbbi, 2017-es választásokon ÖVP 31,5, az SPÖ 26,9, az FPÖ 26 százalékot ért el.

Hír TV - MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!