2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Fölényesen győzött az Osztrák Néppárt

2019. szeptember 29., vasárnap 19:25

Az Osztrák Néppárt nyerte a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokat Ausztriában – számolt be a Hír TV Híradójában Velkovics Vilmos, akit Bécsben kapcsoltunk.

Sebastian Kurz és a jobboldali Néppárt fölényesen nyerte az előrehozott választásokat Ausztriában. Kurz korábbi kancellár pártja 78 százalékos feldolgozottság mellett a szavazatok mintegy 37 százalékát kapta. Második helyen 22 százalékkal a gyengülő Szociáldemokrata Párt áll. Harmadik helyre csúszott vissza a korrupciós botrányba belebukó Osztrák Szabadságpárt 16 százalékkal, negyedik helyre pedig 14 százalékkal a hatalmasat erősödő Zöldek kerültek. Bejutott a parlamentbe a liberális NEOS is, hét százalékkal. Hivatalos végeredmény csak holnapra várható, amikor feldolgozzák a levélszavazatokat is.

Kollégánk, Velkovics Vilmos Bécsben számolt be az ausztriai előrehozott választások eredményéről.

Az Osztrák Néppárt történelmi győzelemről beszél

Történelmi győzelemként értékelte a konzervatív Osztrák Néppárt választási eredményét a előrejelzések közzététele után vasárnap Karl Nehammer, a párt főtitkára.

Az előrejelzések szerint a párt az előrehozott választásokon a szavazatok 37,1 százalékát szerezte meg, jelentősen felülmúlva a 2017 októberében szerzett 31,5 százalékot.

A főtitkár első nyilatkozatában történelmi sikerként említette azt is, hogy a Néppárt rekordtöbbséggel előzte meg a voksok 22-22,5 százalékával második helyen végző Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ).

"A mai nap Sebastian Kurz pártelnök és a Néppárt napja" - fogalmazott a főtitkár, utalva arra, hogy az eredmények alapján Alexander Van der Bellen államfőnek Kurz számára kell kormányalakítási megbízást adnia.

A koalíciós lehetőségekről a főtitkár egyelőre nem foglalt állást.

"Meglátjuk, kivel tudunk legjobban kormányt alakítani" - fogalmazott.

Előzetes végeredmény: 38,4 százalékot szerzett a Néppárt

A voksok becsültnél is több, 38,4 százalékát szerezte meg a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon a Sebastian Kurz volt kancellár vezette Osztrák Néppárt az előzetes végeredmények szerint.

A második helyen végző Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) számára történelmi mélypontot jelentő 21,5, a harmadik Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a Néppárt korábbi koalíciós partnere 17,3 százalékot szerzett.

A parlamentbe visszakerülő Zöldek pártja 12,4 százalékot, a NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) pedig 7,4 százalékot kapott.

Ez az összesítés nem tartalmazza a rendkívül nagy számú - csaknem 1,1 millió - levélszavazatot, amelyet a jövő hét első felében számolnak össze.

Az előzetes végeredmény szerint az ÖVP 73, az SPÖ 41, FPÖ 32 mandátumhoz jutott. A Zöldek 23, a NEOS 14 képviselőhelyet szerzett a törvényhozás 183 fős alsóházában, a Nemzeti Tanácsban.

A legutóbbi, 2017-es választásokon ÖVP 31,5, az SPÖ 26,9, az FPÖ 26 százalékot ért el.

Hír TV - MTI