2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Külföld

Győzött a jog és igazságosság párt az exit pollok szerint Lengyelországban

Megnyerte a lengyel parlamenti választásokat és akár egyedül is kormányt alakíthat az eddig kormányzó Jog és Igazságosság párt - az előzetes eredmények szerint. Az exit pollok alapján a kormánypárt a voksok csaknem 43 és fél %-át szerezte meg. 27 és fél százalékkal a második helyen a fő ellenzéki erő a Polgári Koalíció végzett. A voksolás hivatalos eredményeit várhatóan kedden teszik közzé.

  • Győzött a jog és igazságosság párt az exit pollok szerint Lengyelországban

Rekord magas volt a részvételi arány a lengyel parlamenti választásokon. A több mint 30 millió választópolgár a parlament alsóházának 460 képviselőjéről valamint a felsőház 100 tagjáról döntött. Az exit pollok szerint a Fidesz-KDNP szövetségese, a négy éve hatalmon lévő Jog és Igazságosság párt nyerte a voksolást.

A jobboldali tömörülésnek a 239 mandátummal önálló többsége lehet a 460 fős alsóházban. Ha a végleges eredmények is az exit polloknak megfelelően alakulnak, akkor a kormánypártnak több képviselői helye lesz, mint az előző, 2015-ös választáson.

Van okunk az örömre hiszen a pártunk ellen irányuló hatalmas front dacára is sikerült győznünk. Az előttünk álló 4 év sokkal nehezebb lesz, mint az elmúlt 4 évünk. Fent kell tartanunk a hitelességünket, hogy senki se kérdőjelezhesse meg azt, hogy amit csinálunk az jó

- hangsúlyozta a párt elnöke.

Mateusz Morawiecki kormányfő megköszönte a választási részvételt azoknak is, akik nem a kormánypártra szavaztak.

Nyolc-kilenc millió állampolgár helyezte bizalmát belénk. Ez felelősséget ró ránk. Kulcsfontosságú, hogy a következő 4 évben teljesítsük vállalásainkat. Ez sorsdöntő az ország tekintetében is

- hangsúlyozta a miniszterelnök.

A választási kampányban a kormánypárt a sikeres gazdaság- és társadalompolitikájának folytatását ígérte, és hangsúlyozta a hagyományos családmodell támogatását és a keresztény értékek védelmét.

Második helyen a legnagyobb ellenzéki erő, a 2015-ig kormányzó jobbközép Polgári Platform által vezetett, az egyik balliberális párttal és a Zöldekkel együtt megalakított, úgynevezett Polgári Koalíció végzett.

"Türelmesen kivárjuk a végeredményt. Úgy vélem, minden jól alakul, és sikeresek leszünk. Többségünk lesz a Szenátusban. Az emberek együttműködést akarnak, mi pedig megmutatjuk, hogy felszámolható az a megosztottság, ami az országban van"

- jelentette ki a Polgári Koalíció kormányfőjelöltje.

Bejutott még a parlamentbe a baloldali szövetség, a Lengyel Parasztpárt valamint a nemzeti radikális pártok szövetsége, a Konföderáció is. A voksolás hivatalos eredményeit várhatóan kedden teszik közzé.

A lengyel parlamenti választás a legfontosabb állomása annak a szavazási sorozatnak, amely a tavaly őszi helyhatósági választással indult, a májusi európai tisztújítással folytatódott és a jövő évi elnökválasztással ér majd véget.

 

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!