2024. 05. 30. Csütörtök Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:45

Külföld

Grezsa István: A 21. század a gyarapodás évszázada lesz a magyaroknak

A magyaroknak a 20. század a megmaradás évszázada volt, de a 21. század már a gyarapodásé, így a magyar a Kárpát-medence nyertes nemzeteinek sorába fog lépni - jelentette ki Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos a felvidéki Nagycétényben szerdán.

  • Grezsa István: A 21. század a gyarapodás évszázada lesz a magyaroknak

A miniszteri biztos a program keretében megépülő magyar nyelvű óvoda és bölcsőde alapkőletételén azt mondta: a magyar nemzetpolitikában eljött annak az ideje, hogy rendszerszintű beavatkozások történjenek. Ilyen az óvodafejlesztési program is, amely azt is mutatja, hogy a magyar kormány figyelme az egész Kárpát-medencére kiterjed, függetlenül attól, hogy annak egyes részein milyen arányban élnek magyarok.

"Minden magyarra számítunk, ki kell tartani és kősziklára kell építeni azt a bizonyos házat, amely a nemzeti identitás megvallását és a keresztény gyökerek megőrzését jelenti" - fogalmazott Grezsa István.

Az új nagycétényi intézmény azzal, hogy a nyelvhatáron lévő településen összegyűjti a magyar gyermekeket, missziós feladatot is ellát majd - folytatta.

A Zoboralja egyik legnagyobb, többségében magyarok lakta településén épülő komplexum a tervek szerint idén őszre készül el. Az intézmény megépítését 132 millió forinttal támogatja a magyar állam. A kivitelezője az 1992-ben létrehozott - a magyar nyelv és kultúra ápolását maga elé célul kitűző - Vidéo alapítvány lesz.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program három ütemében 47,6 milliárd forintot fordítanak az óvodai és bölcsődei rendszer megújítására. Ebből az összegből 13,1 milliárd forint jut a Felvidékre, ahol 153 egyházi és önkormányzati fenntartású intézményt, óvodát és bölcsődét újítottak és újítanak fel, valamint 32 újat építenek.

A Felvidéken a program keretében felújított intézmények száma már meghaladta a száztízet, és ütemszerűen halad az újak építése is. Az utóbbiak közül már elkészült a révkomáromi református óvoda, befejezés előtt állnak a rimaszombati, nagyszelmenci és tőketerebesi intézmények, és előrehaladottak a munkálatok Kassán is.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program - amely részben követi a magyarországi óvoda- és bölcsődefejlesztési programokat, részben párhuzamosan fut velük, a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés Trianon óta. Az első üteme már a végéhez közelít, a második folyamatban van, a harmadik pedig főként eszközbeszerzésekre összpontosít majd.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Négyen megsebesültek egy utcai lövöldözésben Londonban

Négyen megsebesültek egy utcai lövöldözésben Londonban

Négyen megsebesültek egy utcai lövöldözésben London egyik keleti városrészében. A Scotland Yard csütörtöki tájékoztatása szerint egy kilencéves kislányt életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba a helyszínről.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!