2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Külföld

Gránáttűz végzett egy olasz újságíróval

Vasárnap az ukránok is szavaznak: a polgárháború szélére sodródott országban most tartják az előre hozott elnökválasztás első fordulóját. A felmérések szerint a Klicsko-féle párt jelöltje, Petro Porosenko a szavazatok csaknem 45 százalékára számíthat, mögötte jóval lemaradva Julija Timosenko volt kormányfő jelenleg 8,5 százalékon áll. Több kelet-ukrajnai választókörzetben nem lehet szavazni, mert az oroszbarát szakadárok megszállták a helyi választási bizottságokat. Közben meg nem erősített hírek szerint egy olasz újságíró életét vesztette a Szlovjanszkban dúló harcokban – ő lehet a kelet-ukrajnai összecsapások első áldozata a külföldi tudósítók közül.

Ritka látvány a nyitott szavazóhelyiség Kelet-Ukrajnában. A Donecki és a Luhanszki régióban a 34-ből 17 választási bizottság nem tudta megkezdeni a munkát, mivel az oroszpárti szakadárok fegyveres blokád alá vonták a szavazóhelyiségeket. A megnyitott helyszíneken is félnek: Krasznoarmejszk városában csak arc és név nélkül mert nyilatkozni az egyik szervező: „A helyzet jelenleg elég feszült a környékbeli harcok miatt. Mi most csak annyit tudunk tenni, hogy elrendezzük a szavazáshoz szükséges elemeket, és megpróbáljuk megvédeni őket a helyi fegyveresektől.”

A szeparatisták felügyelte Szlovjanszkban zárva maradtak a szavazóhelyiségek, itt egyáltalán nem szavaznak az új ukrán elnök személyéről. Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint ebben a városban szombaton életét vesztette egy külföldi tudósító: az olasz férfival és orosz tolmácsával gránáttűz végzett. Erről a velük tartó francia újságíró számolt be. „Szerencsém volt, mert távol voltam a többiektől, amikor gránát találta el őket, a sofőr pedig otthagyott minket” – emlékszik vissza William Roguelon. A férfit is eltalálta egy golyó az ukránok és az oroszpárti szakadárok tűzharca során, de társaival ellentétben el tudott menekülni a helyszínről, és már elhagyhatta a kórházat is.

Kijevben zavartalanul zajlik az elnökválasztás első fordulója. A voksolásra eredetileg jövő márciusban került volna sor, de a parlament a több mint száz halálos áldozatot követelő kijevi zavargások után menesztette Viktor Janukovicsot, és úgy döntött, május 25-ére előre hozza az államfőválasztást. A felmérések szerint a Klicsko-féle Ukrajnai Demokratikus Szövetség a Reformért (UDAR – ütés) párt jelöltje, Petro Porosenko a szavazatok csaknem 45 százalékára számíthat, mögötte jóval lemaradva a volt kormányfő, Julija Timosenko áll, 8,5 százalékkal. Második fordulót akkor kell tartani, ha egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!