2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Gránátszilánk, vagy gumilövedék? – mást mondanak a felek

A hatóságok szerint gránátszilánk, a tüntetők szerint viszont gumilövedék miatt vakult meg fél szemére a sárga mellényesek egyik vezetője. A rendőri fellépésnek számos súlyos sérültje van, a francia belügyminiszter szerint az egyenruhások arányosan alkalmazzák az erőszakot. Párizsban közben több mint 10 ezren demonstráltak a sárga mellényesek vandalizmusa ellen és Emmanuel Macron mellett.

  • Gránátszilánk, vagy gumilövedék? – mást mondanak a felek

Molotov-koktél landolt a rohamrendőrök mellett Párizsban, a legutóbbi sárga mellényes tüntetésen. A kormányellenes demonstrálók múlt szombaton sokadjára is összecsaptak az egyenruhásokkal, a kölcsönös erőszaknak ezúttal is rengeteg sérültje volt.

Köztük volt a mozgalom egyik vezetője, Jerome Rodriguez is. A múlt szombati demonstráción Rodriguez súlyosan megsebesült: egyik szeme tartósan károsodott, a közelében tartózkodó tüntetők szerint rendőri gumilövedék miatt. Az egyenruhások szerint viszont egy tömegoszlatáshoz használt gránát szilánkja okozta a szemsérülést. 

A francia belügyminiszter nem sokkal később bejelentette: a rendőrségnél belső vizsgálat indul az ügyben.

A rendőri gumilövedékek már több mint 40 súlyos sérülést okoztak, az emberi jogi szervezetek jelentései szerint pedig 12 ember vakult meg az egyik szemére, de ezt az adatot a hatóságok nem erősítették meg.

A belügyminiszter még a múlt szombati tüntetés előtt azt mondta: a rendőri erőszak alkalmazása eddig mindig arányos volt, és szigorú feltételekkel alkalmazták. Hozzátette: ő úgy látja, hogy ha az egyenruhások nem védekeznének így, néhányukat már meglincselték volna a tüntetők.

„Veszélyben a demokrácia!” Ezt pedig már az ellentüntetők állítják, akik a sárga mellényesek részéről is rendszeresen tapasztalható erőszaknak akarnak megálljt parancsolni. Vasárnap több ezer piros sálas demonstráló vonult fel ezért Párizs utcáin.

„Hogy miért jöttem? Azért, hogy megmutassam, nem minden francia támogatja a sárga mellényeseket, szemben azzal, amit az emberek gondolhatnak. És azért vagyok itt, hogy kifejezzem a támogatásomat a köztársaságnak és a demokráciának, mert szerintem aggasztó, hogy egy mozgalom követeli, hogy mondjon le az elnök, akit demokratikusan választottak meg, és akinek a programját kellene megvalósítania öt év alatt” – hangsúlyozta egyikük.

Párizsban a szombati sárga mellényes tüntetés másnapján több mint 10 ezren demonstráltak az erőszak ellen, illetve a francia rendőrök és Emmanuel Macron mellett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Április 17. és május 29. között országos road-showra indul a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Kavosz, amihez médipartnerként kapcsolódik a Világgazdság is. A Napi Aktuálisban arról kérdeztük Szajlai Csabát, a Figyelő és a Világgazdság főszerkesztőjét, hogy mi a témája ennek a beszélgetéssorzatnak. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!