2019. augusztus 22.,
csütörtök, Menyhért, Mirjam napja

Görögországban működnek az ENSZ kártyák

Hír TV

2018. november 8., csütörtök 07:05

Leginkább Görögországban kapnak bankkártyára segélyt a regisztrált menedékkérők és az elismert menekültek, Magyarországon nem működik ez a rendszer.

Az Európai Bizottság által finanszírozott programban azok részesülhetnek, akik más segélyt nem kapnak és vállalják, hogy abban az országban maradnak, amelyik befogadta őket. A Civil Összefogás Fórum közben levelet írt Brüsszelbe, mert szerintük a rendszerrel felmerül a terrorizmus-finanszírozás és a pénzmosás gyanúja.

„Az Európai Unió bizottsága és az ENSZ menekültügyi főbiztossága közösen névtelen bankkártyákat osztogat a migránsok között. Havi fix apanázs érkezik rá, több ezer euró” –keddi sajtótájékoztatóján mondta ezt a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság fideszes elnöke. Kósa Lajos szerint több tízezer ilyen kártyát adhattak ki, és közel 130 millió eurót utalhattak rájuk. A politikus szerint az összeghez Soros György is hozzájárult.

„Nagyon jól öltözöttek voltak, mindenkinél ott voltak az okostelefonok, tehát látszódott az, hogy itt nem ágrólszakadt emberekről van szó és van valamilyen forrásuk, valamilyen szponzuruk” – mondta el a Figyelő főmunkatársa nemrég tért haza Boszniából. Bár nem találkozott ilyen kártyákkal, ő is úgy látja: az ENSZ migrációs szervezete is támogatja a bevándorlást.

„Egyre inkább azt látjuk Magyarországon, de máshol Európában is azt lehetett tapasztalni, hogy egyfajta szervezett bevándorlásról van szó. Bizonyos csoportok, NGO-k, maga az ENSZ-nek a szakosított szervezete támogatják ezt a folyamatot és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a bevándorlók a lehető legkönnyebben az Európai Unió területére érkezzenek”– számolt be Deák Dániel. 

„A regisztrált menedékkérők és az elismert menekültek részesülhetnek bizonyos időtartamon belül, tehát ez egy véges időtartam, ilyen pénzügyi támogatásban”– nyilatkozta Simon Ernő az UNHCR kommunikációs munkatársa. 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága magyar irodájának szóvivője azt mondja: a programra 52 millió forintot biztosít az Európai Bizottság, vagyis minden uniós polgárnak 10 eurócentjébe kerül. Egy hónapban 90 és 500 euró között utalnak a kártyákra, utóbbit egy hét vagy annál több tagú család kaphatja. Aki ilyenben részesül, más segélyt nem kaphat.

„Ez egy erősen szabályozott, erősen ellenőrzött folyamat, havonta nézzük azt, hogy az adott illető, akinél a bankkártya van, az továbbra is jogosult-e a bankkártya használatára, jogosult-e a készpénzes támogatás felvételére. És ennek a jogosultságnak nem utolsó sorban az a feltétele, hogy az adott országban, ahol menedékkérő vagy menekültstátuszt kapott, az adott országban éljen, tartózkodjon továbbra is, és a kártyák csak abban az országban használhatók”– tette hozzá Simon Ernő. 

Vagyis a menekülteknek nem érdekük másik országba továbbmenni. A kártyarendszer elsősorban Görögországban működik, ez az első Európai Uniós ország, ahová a menekültek belépnek.

„Magyarországra is érkezett állam által elismert, több száz, oltalom alá került menekült, a múlt évben ezernél is több. De vannak olyan országok, ahol a közös erőfeszítések ellenére […] még mindig jelentős számú menekült van, ilyen például Görögország. […] 8:40- Ez a támogatás segítheti az ellátását azoknak a valóban elismert menekülteknek, akik elsősorban egyébként nemzetközi válságövezetből érkeztek, legtöbbjük Szíriából érkezett személy vagy család és a szociális ellátásukban, amíg munkát nem találnak szociális segély megjelenik, és ez történik részben ilyen bankkártyákon keresztül”– mondta el Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletvezetője.

A kártyaprogram Magyarországon nem jelent meg, az itt befogadott menekültek ellátásáról az állam gondoskodik.