2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Görögország fegyverkezik

Hír TV

2020. szeptember 13., vasárnap 08:06

Görögország vadászgépeket, helikoptereket és hadihajókat vásárol, valamint 15 ezer katonával bővíti hadseregét. Kiriákosz Micotakisz miniszterelnök bejelentése szerint a legnagyobb beruházás a 18 francia gyártmányú Rafael vadászgép megvásárlása lesz. Az Európai Unióban Franciaország támogatja a leghatározottabban Görögországot, amely Törökországgal vitázik a földközi-tengeri gázkincs kiaknázása ügyében. Emmanuel Macron elnök még francia hadihajókat is küldött a térségbe és szankciókkal fenyegette meg Törökországot.

Görögország még mindig nyögi a 2008-as pénzügyi válság következményeit, a szinte kezelhetetlen államadósságot és a majd 20 százalékos munkanélküliséget, amit csak tovább súlyosbított a koronavírus-járvány, a kormányfő mégis átfogó hadseregfejlesztést jelentett be.

A fregattok, torpedók, rakéták, helikopterek és vadászgépek beszerzéséből ez utóbbi tétel lesz a legköltségesebb. Franciaországtól 18 Rafael gépet vásárolnak majd.

Franciaország támogatja a leghatározottabban Görögországot a Törökországgal folytatott vitában. Emmanuel Macron elnök nemcsak hadihajókat küldött a görögök védelmére, de az unió mediterrán tagállamaiból koalíciót szervezett, hogy szankciókkal büntesse az agresszornak minősített Törökországot.

Nem szívesen veszem a számra a nevét, de meg kell tennem, mert el kezdett szórakozni velem. Azt mondja Macron úr, hogy neki nem a török néppel, hanem velem van problémája. Nos, velem még nagyon sok problémája lesz majd

 - fenyegetőzött a török elnök, de, hogy milyen kárt okozhat majd a franciáknak, arról konkrétumokat nem mondott.

A NATO-ban Görögország és Törökország elvileg szövetséges, de a két állam máig nem tudott túllépni a több évszázados történelmi sérelmeken, és a két hadsereg gyakorlatilag ellenségként tekint egymásra.

 

Hír  TV