2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 23:35

Külföld

Giorgia Meloni pártja már a második legnagyobb erő Olaszországban

A Giorgia Meloni vezette jobboldali ellenzéki Olasz Testvérek támogatottsága meghaladta a baloldali Demokrata Pártét, és a második legnagyobb politikai erő lett a szintén jobboldali Liga mögött egy pénteken közölt felmérés szerint.

  • Giorgia Meloni pártja már a második legnagyobb erő Olaszországban

Giorgia Meloni pártja elérte a 19 százalékot, vagyis meghaladta a 18,7 százalékon álló Demokrata Pártot (PD).

Az Olasz Testvérek (FdI) a második legnagyobb párttá lépett elő, amelyet csak a Matteo Salvini vezette kormánypárti Liga előz meg 21,5 százalékos támogatottsággal.

Elemzők rámutattak: először fordul elő, hogy a két legnagyobb párt a szuverenista jobboldalt képviseli.

A legfrissebb adatokat a Demokrata Párthoz (PD) közeli YouTrend közvéleménykutató hozta nyilvánosságra.

A felmérés megerősíti a Giorgia Meloni vezette FdI három éve tartó, és az utóbbi hónapokban egyre erősödő növekedését. A 2014-ben alapított párt a négy évvel későbbi parlamenti választásokon alig négy százalék fölött teljesített, a 2019-es európai parlamenti választásokon túllépte a hat százalékot. A Giuseppe Conte vezette első és a második kormány alatt is ellenzékben maradt, és idén februárban a FdI bizonyult az egyetlen parlamenti pártnak, amely nem csatlakozott a Mario Draghi vezette kormányhoz.

Giorgia Melonit tavaly szeptemberben az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád elnökévé választották.

Legutóbbi interjújában, amelyet a múlt héten a RAI-nak, az olasz közszolgálati televíziónak adott, Meloni kijelentette, hogy pártja készen áll a kormányzásra.

A felmérések szerint a 2018-ban még legnagyobb támogatottságot élvező párt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelenleg a negyedik helyen áll, a korábbi több mint 32 százalékról 17 százalék alá esett vissza. A Silvio Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország! (FI) 7,4 százalékkal bír. A többi párt négy százalék alatt teljesít.

Sajtójelentések szerint a Hajrá, Olaszország!-ot "szétrobbanás" fenyegeti, miután Berlusconi gyenge egészségügyi állapotát kihasználva a párthoz közelálló Giovanni Toti liguriai tartományi elnök és Luigi Brugnaro velencei polgármester önálló politikai mozgalmat indított Bátorság, Olaszország! névvel, amely már saját parlamenti frakciót is létrehozott.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ostrom alatt Harkiv + videó

Ostrom alatt Harkiv + videó

Új frontot nyitottak az oroszok a háborúban, amikor páncélos szárazföldi támadást indítottak pénteken Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv közelében. Szakértők szerint Harkiv eleste súlyos katonai és politikai veszteséget jelentene az ukrán vezetés számára. A háború elején az oroszok már megpróbálták egyszer bevenni a várost, sikertelenül.
Donald Tusk: eszkalálódó hibridháborúval kell szembenéznünk

Donald Tusk: eszkalálódó hibridháborúval kell szembenéznünk

Lengyelországnak egyre súlyosbodó hibrid háborúval kell szembenéznie, a Fehéroroszországból érkező illegális migráció kivédése érdekében pedig megkezdte teljes keleti határszakaszának további megerősítését – jelentette ki Donald Tusk lengyel miniszterelnök.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!