2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Külföld

„Az nem lehet, hogy valaki azért fizessen, hogy aztán meghaljon”

Egy évig tart a rendkívüli állapot Liguria tartomány területén a keddi hídomlás miatt. Ennyi idő alatt tud megfelelő költségvetési forrásokat biztosítani Róma az összedőlt híd pótlására kiépítendő úthálózathoz. A romok eltakarítása még mindig tart. A katasztrófában 42-en haltak meg, de a hatóságok azt sem zárják ki, hogy további áldozatokat találnak. A genovai főügyész szerint az eddig megtalált áldozatokon kívül még további tíz-húsz ember tűnhetett el.

  • „Az nem lehet, hogy valaki azért fizessen, hogy aztán meghaljon”

Csaknem 600, a leomlott genovai híd körül élő embert telepítették ki, mert a környék életveszélyessé vált. A lakók egyelőre ismerősöknél vagy rokonoknál találtak ideiglenes szállást, de azt még a hatóságok sem tudták megmondani, hogy mennyi időre kell máshol lakást találniuk.

„Összeszedtem a legszükségesebbeket. Nem közvetlenül a híd alatt lakunk, hanem úgy hat háztömbbel odébb, de így is kilakoltattak minket. Nem tudom, mennyi időre kell a holmijaimat összeszedni, de remélem, még visszajöhetek, hogy elvigyek más dolgokat is” – mondta egy férfi.

A keddi katasztrófa csaknem a szemük előtt zajlott le. „Hallottam egy nagyon hangos robajt. Azt hittem először, hogy villámcsapás, olyan volt, mint egy hangrobbanás. Kinéztünk az ablakon, és a híd már nem volt ott” – mesélte egy genovai lakos.

Hasonlóan emlékezik egy kamionsofőr, aki az életét egy véletlennek köszönheti. A férfit a leomló betontömeg miatt keletkezett légnyomás repítette el a járművétől, ami később a leomló törmelékek alá szorult.

„Épp a híd alá értem. Kinyitottam az ajtót, ki akartam szállni, amikor egy robajt hallottam. Amikor megfordultam, feldobott a légnyomás a levegőbe, nekicsapott egy falnak, és hirtelen nem tudtam lélegezni se. Ez a légnyomás mentette meg az életemet, mert ellökött a kamiontól, ami aztán összetört” – mesélte a sofőr.

A romok eltakarításán folyamatosan dolgoznak, a tűzoltók még a lehetséges további áldozatok után is kutatnak. A szakemberek szerint a híd már az átadástól folyamatosan süllyedt, és ugyan még a baleset idején is folytak a felújítások, a munka igen lassan haladt. A kormány szerint az üzemeltető a felelős.

„A híd összeomlása kétségkívül összefonódott azzal a ténnyel, hogy minden alkalommal, amikor fizetünk az autópályáért, azt gondoljuk, hogy azt a rutinszerű- és rendkívüli karbantartási munkákhoz is felhasználják. Ehhez képest az üzemeltetők másra költik a pénzt, ami elég nagy probléma, amikor egy híd összedől” – mondta a helyszínre látogató miniszterelnök-helyettes, Luigi Di Maio.

Luigi di Maio és a közlekedési miniszter is a hidat üzemeltető cég vezetőinek lemondását követelte. A kormány továbbá haladéktalanul átvizsgálja Olaszország-szerte a hidakat és alagutakat, és ha felújításra van szükség, a lehető legrövidebb időn belül elvégzik.

A kabinet szerint a baleset azt is megmutatta, hogy az országnak sokkal többet kellene költenie az elavult infrastruktúra renoválására, még akkor is, ha így szembekerülnek az Európai Unió által megkövetelt megszorításokkal. Róma 10 éve még évi 14 milliárd eurót költött utak és hidak karbantartására, a brüsszeli intézkedések miatt azonban már csak alig 4 milliárd jut erre a célra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Tízezer hajós és még ennél is több turizmusban dolgozó megélhetése kerülne veszélybe, ha Karácsony Gergely kitiltja a hajók nagy részét a Dunáról. A Duna-parti Építési Szabályzat tervezett módosítása szerint a jövő évtől tiltanák ki a hajókat a legtöbb kikötőből. A 24 kikötő több mint felét pedig megszüntetnék.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!