2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

Gáztranzit: Bulgária leadta az első lövést a gazdasági háborúban

A bolgárok keményebben váltották be a fenyegetésüket annál, mint amennyire attól tartani lehetett: a területükön áthaladó összes gázra kivetették az extra exportvámot, nemcsak az oroszországi eredetűre. Már küldözgetik Magyarországnak a vaskos büntetéssel megfejelt számlákat.

  • Gáztranzit: Bulgária leadta az első lövést a gazdasági háborúban

Ma reggel óta sorra érkeznek a bulgáriai gázvezeték hálózaton szállító kereskedőkhöz a megemelt gáztranzit-számlák – tudta meg a Világgazdaság.

A VG.hu már egy korábbi cikkében beszámolt arról, Bulgária megawattóránként 20 levás úgynevezett energia-hozzájárulást szed a területére érkező, és az azon áthaladó, orosz eredetű földgáz minden megawattórája után. A pluszteher magának a gáz árának a negyedét teszi ki és Magyarországot is keményen sújtja: hazánkba döntően Bulgárián át érkezik az oroszországi földgáz. A magyar piacra szánt gáz esetében az extra számlát a Gazprom kapta, mert az orosz társaság viseli a költségeket, amíg a gáz el nem jut Kskundorozsmára. 

Bulgária: amelyik gázról nincs nyilatkozat, az orosz 

Ráadásul hiába vonatkozik csak az orosz eredetű gázra (a cseppfolyósra is) a bolgár parlament által szeptember 28-án elfogadott és október 13-án hatályba lépett törvény, azok a kereskedők is megkapták a magasabb összeg kifizetésére vonatkozó felszólítást, amelyek nem orosz gázt tranzitálnak. Ha pedig nem fizetnek, a bulgáriai rendszerüzemeltető akkor is elveszi a szerinte jogosan kért pénzt: 10 napi türelmi idő után lehívja a kereskedők bankgaranciáját. Igaz, ez alól talán ki lehet bújni. A társaság előzőleg ugyanis kiküldött a bulgáriai gázvezeték-hálózatának használóinak egy felszólítást, amelyben kéri, hogy igazolják a gázuk eredetét: 

orosz, vagy nem?

Piaci források szerint azonban ennek nemigen tettek eleget, hiszen a Bulgartransgas egyébként is tudta, ki, mit szállíttat vele.

A Bulgartranszgaz a kereskedők reklamálására azt válaszolta, hogy amelyik gázról nem nyilatkoznak, azt alapértelmezésben orosznak tekinti.

A Görögország felől érkező tranzit sem ússza meg 

A törvény alapján a logikus az lett volna, ha a 20 levás sáp csak a Bulgáriába Szerbia felől, tehát a Török Áramlat irányából orosz gázt sújtaná. A Bulgaztranszgaz azonban piaci értesülésünk szerint minden tranzitot büntet. Így például azt a szállítást is, amely Görögország felől érkezik a hálózatába és Szerbiába tart, holott a görög-bolgár határpontot értelemszerűen ki kellett volna hagynia az intézkedéséből. Az ilyen tranzit extra büntetésétől is csak akkor tekint el, ha megkapta az „nem orosz” igazolást.

A magyar diplomácia egyébként már felvette a kapcsolatot az ügyben a bolgár illetékesekkel, eredményről azonban még nem érkezett hír.

Forrás: VG.hu

Fotó: Kuklis István

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!