2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Fuvaroshiénák húzzák le az embereket a magyar-ukrán határon

Nehéz helyzetbe kerül, aki a járvány miatt egyedüliként üzemelő Csap–Záhony határátkelőn saját kocsi nélkül kénytelen megoldani az átjutást Magyarországra. A járványveszély miatt ugyanis az ukrán-magyar határon egyedül ez az átkelő működik és csak autóval lehet átmenni rajta. Aki nem rendelkezik gépjárművel csak komoly költségek és rengeteg várakozás árán juthat át a határon.

  • Fuvaroshiénák húzzák le az embereket a magyar-ukrán határon

Ezek a képsorok a kárpátaljai Csap határállomásánál készültek. Az átkelő szinte teljesen üres, hiszen a karantén miatt csak kevesen tudnak utazni. Ukrajna március közepén zárta le határait a külföldiek előtt, de az ukrán állampolgároknak megengedett, hogy elhagyják az ország területét.

Jelenleg a Csap-Záhony határátkelő az egyetlen, ahol át lehet jutni Magyarországra.

A határállomáson azonban nem engedélyezett a gyalogosforgalom, így sokan arra kényszerülnek, hogy taxishiénáknak fizessenek az átkelésért, a közösségi oldalak fórumai szerint az ár a 300 méternyi szakaszért 10 000 és 50 000 forint között mozog. A Nyíregyházán rekedt kárpátaljai Nagy Éva édesanyja 10 000 forintnyi hrivnyát adott egy ilyen sofőrnek, hogy átjuthasson Magyarországra, ő azonban meglépett az összeggel.

KMKSZ: Kezdeményezzenek tárgyalásokat a határnyitásról

Ukrajna a hazatérő állampolgárai számára már a koronavírus-járvány kezdetekor biztosított buszokat, melyek minimális pénzösszegért cserébe szállították át a határon a külföldön rekedt ukránokat. Nemrég azonban a vendégmunkások ismét elindultak az EU-ba, és miután gyalogosan nem léphetik azt át, megjelentek a szélhámosok is. Megoldást jelenthetne, ha azok az átkelőhelyek is megnyithatnának, ahol biztosított a gyalogosforgalom. A múlt heti kijevi bejelentések ellenére azonban, Kárpátaljára még nem érkezett hasonló parancs.

Közben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség arra kéri mind az ukrán és a magyar hatóságokat, hogy kezdeményezzenek tárgyalásokat a határnyitásról. Sokan ugyanis már 3 hónapja nem látták szeretteiket és ez az állapot sem tartható tovább.

Kárpátalján nagyon várják már a határzár feloldását, de legalábbis a kéthetes karantén nélküli határátkelés lehetőségét. A 42 milliós, fél Európányi országban eddig összesen 21 ezren betegedtek meg, és 13 ezer az aktív koronavírusos esetek száma, mely arányaiban alig tér el a kisebb közép-európai országok statisztikájától.

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!