2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Napindító 04:00

Külföld

Frontex: Jelentősen emelkedett az illegális határátlépések száma 2023-ban + videó

Jelentősen emelkedett 2023-ban az illegális határátlépések száma, derült ki a Frontex éves jelentéséből. Csaknem 380 ezer migráns próbált idén az Európai Unió területére jutni, ami 2016 óta a legmagasabb szám. Ez tizenhét százalékos növekedés jelent a 2022-es adatokhoz képest. A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult migrációs útvonal volt a legforgalmasabb az elmúlt évben, ahol a határsértések 41 százaléka történt.

  • Frontex: Jelentősen emelkedett az illegális határátlépések száma 2023-ban + videó

Csak tavaly csaknem 160 ezer illegális migráns érkezett Olaszország partjaihoz - derül ki az Európai Unió határvédelmi ügynökségének friss jelentéséből. A legtöbben Észak-Afrikából indultak el a veszélyes Földközi-tengeri úton, embercsempészek, valamint migrációpárti nemzetközi NGO-k segítségével.

Az illegális bevándorlással kapcsolatos határellenőrzésekről és határrendészeti együttműködésről tárgyalt az olasz, a szlovén és a horvát belügyminiszter a horvát-szlovén határ közelében.

A miniszterek három hónappal azután találkoztak, hogy Olaszország visszaállította az ellenőrzést az északkeleti határon.

A határellenőrzés visszaállítása óta Olaszország mintegy 160 000 személyt és 96 000 járművet ellenőrzött belépéskor. Ezen ellenőrzések során több mint 1600 illegálisan az országba belépő külföldit azonosítottak, akik közül több mint 900-at visszafordítottak. - mondta az olasz belügyminiszter.

2023 októberében Szlovénia is ugyanezt tette a horvát és magyar határ mentén.

Nagyon aktív volt tavaly a nyugat-balkáni migránsfolyosó, ahol a szlovén rendőrség több mint 60 000 külföldit fogott el, akik illegálisan lépték át a Szlovén Köztársaság határát. Ezek nagyon magas számok, amelyek miatt érdemi együttműködésre van szükség. - mondta a szlovén belügyi tárca vezetője.

A miniszterek abban is megállapodtak, hogy közösen lépnek fel a Nyugat-Balkán felől érkező folyamatos migrációs nyomással szemben.

A Frontex jelentése szerint ugyanis az unióba illegális érkezők több mint negyede nyugat-balkáni útvonalon jött.

Gyakran felfegyverkezve, a határt védő rendőrökre támadva próbálnak átjutni a határon az illegális migránsok - mondta Bakondi György a Napi Aktuális című műsorunkban.
Elsősorban járművekbe elrejtőzve próbálkoznak bejutni Magyarországra. Itt jelentős, 50 százalékot meghaladó növekedés van a tavalyi, tavalyelőtti időszakhoz képest, a tavalyi adatokat vizsgálva -tette hozzá.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hozzátette, ezek a migránsok pokollá tették a határ szerb oldalán élők életét. A szerb hatóságoknak nagyon komoly rendőri erők igénybevételével sikerült megszüntetni a határmenti falvakban kialakult tarthatatlan helyzetet.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!