2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Külföld

Franciaországban hétfőtől a közösségi járműveken sem kötelező maszkot viselni

Franciaországban május 16-től a közösségi járműveken sem kötelező maszkot viselni - jelentette be szerdán Olivier Véran egészségügyi miniszter. Ezzel az utolsó jelentős korlátozás is megszűnik az országban.

  • Franciaországban hétfőtől a közösségi járműveken sem kötelező maszkot viselni

"A maszkviselés ajánlott marad, de többé nem kötelező" - hangsúlyozta a tárcavezető, aki szerint a korlátozás már nem szükséges, miután a koronavírus-járvány jelentős mértékben visszahúzódott. Minden járványmutató két hónapja folyamatosan csökkenőben van, jóllehet a szakemberek szerint a járvány még nem ért véget, és új vírusvariáns megjelenésének is megvan a kockázata. A maszkviselés kötelezettségének megszűnése az utolsó nagy járványügyi korlátozás kivezetését jelenti Franciaországban, ahol a szomszédos országokhoz hasonlóan több, mint két éve voltak életben járványügyi szabályok.

Az egészségügyi intézményekbe történő belépéshez azonban továbbra is kötelező bemutatni egy védettséget bizonyító dokumentumot (három adagot bizonyító oltási igazolást, vagy negatív tesztet), valamint az egyhetes karantén-kötelezettség is érvényben marad mindazoknak, akiknek a koronavírus tesztje pozitívnak bizonyul. A koronavírus elleni oltás pedig továbbra is kötelező az egészségügyben, a szociális szférában vagy a tűzoltóságnál dolgozóknak. Az egészségügyi miniszter nem zárta ki, hogy a kormány ősszel újabb oltási kampányt indít, de annak részleteiről nem árult el részleteket. Jelezte, hogy a kampány az új vírusvariánsok esetleges megjelenésétől, illetve attól függ, hogy mennyire lesznek azok veszélyesek és ellenállók a meglévő oltásokkal szemben.

Az oltásra jogosultak csaknem 98 százaléka vette fel az oltás első és második adagját. Ez a teljes társadalom nyolcvan százalékának felel meg. Az oltásra jogosultak 75 százaléka pedig már a harmadik adagon is túl van. A koronavírus elleni oltás negyedik adagját jelenleg csak azon hatvan év felettiek kérhetik, akik több, mint hat hónappal ezelőtt kapták meg a harmadik adagot. A második emlékeztető oltás senkinek nem kötelező. A naponta feltárt új esetek számának átlaga az elmúlt hét napban 37 ezer volt, a csökkenés hetente 15-25 százalék között mozog. Hasonló arányú a kórházban ápoltak számának csökkenése is, jelenleg 20 500 fertőzött szorul kórházi ellátására, közülük 1300-an vannak intenzív osztályon, ami tavaly november óta a legalacsonyabb szám.

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális: A CPAC harmadszor jön Budapestre + videó

Napi aktuális: A CPAC harmadszor jön Budapestre + videó

A Napi aktuálisban Szikra Leventével, az Alapjogokért Intézet vezető elemzéjével többi között a következő témákról beszélgetett Velkovics Vilmos. Megkezdődött az idei év első konzervatív seregszemléje, a CPAC Washington, Woke ideológia és gender-őrület, Szánthó Miklós: Magyarország nem woke-nak való vidék, A magyar jobboldal kiáll az Isten, haza, család hármas egysége mellett.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!