2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Franciaország bevonná az iszlámhívők útlevelét

Útlevélbevonással, internetes oldalak letiltásával és nemzetközi elfogatóparancsokkal védené ki Franciaország, hogy állampolgárai Szíriába menjenek harcolni.

Egész pályás letámadást indított a francia kormány a fundamentalista iszlám ellen. Nem csak a hatóságok által feltételezett szélsőséges iszlámhívők útlevelét vonnák be, de minden olyan weboldalt is letiltanának, ami feltételezésük szerint segíthet az embereknek a terroristacsoportokhoz csatlakozni. A törvénytervezet engedélyt adna a francia hatóságoknak arra is, hogy adatokat gyűjtsenek a Franciaországon kívüli szerverekről. „Mindenhol Európában olyan polgárok élnek, akik csatlakoznak a dzsihadista akciókhoz, ahol erőszakkal és vadsággal találkoznak és amikor hazajönnek, az európai országokban veszélyt jelentenek. A tervezetnek három célja van: az egyik, hogy megakadályozza ezeket az utazásokat, a másik, hogy megvédje azt, aki utazni akar, ugyanis ez egy egyirányú út a halálba és az erőszakba, a harmadik pedig, hogy megvédje az állampolgárokat” – mondta Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

A feltételezett szimpatizánsokat hat hónapig is eltilthatják az utazástól, és a tervezet lehetőséget ad a hatóságoknak arra is, hogy érvénytelenítsék az útleveleket. A légitársaságoknak tilos lesz ilyen utasokat szállítani. Aki a schengeni zóna adta lehetőségek miatt mégis eljut más országba és onnan indul útnak Szíria vagy Irak felé, nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki ellene. „Az ilyen emberek veszélyt jelentenek, ezért aggódik a belügyminisztérium is. Megpróbálják felvértezni magukat a radikalizálódás ellen és megelőzni az utazásokat, valamint üldözni azokat, akik magányos támadásokat hajtanak végre” – mondta Louis Caprioli, a Francia Nemzetbiztonsági Szolgálat korábbi vezetője.

A francia hatóságok számításai szerint eddig körülbelül nyolcszáz ember utazott vagy van úton Szíriába azért, hogy harcoljon és további háromszáz tervezi az utazást.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!