2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Külföld

Fordulat jöhet az európai uniós támogatásokkal kapcsolatban

Fordulat jöhet az EU-s támogatások ügyében: egyre valószínűbb, hogy Magyarország végre megkapja a visszatartott uniós forrásokat - összegzi a Magyar Nemzet. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter korábban már jelezte: abban bízik, hogy év végéig meglesz a megállapodás az Európai Bizottsággal. Ezt már az európai uniós balliberális oldal részéről is megerősítették. Ujhelyi István nyilatkozata szerint 13 milliárd eurónyi összeg szabadulhat fel Magyarország számára.

  • Fordulat jöhet az európai uniós támogatásokkal kapcsolatban

Az Európai Unió még 2022 decemberében fagyasztotta be a Magyarországnak járó 2 milliárd eurós kohéziós forrást jogállamisági aggályokra hivatkozva.

Az Európai Bizottság azonban most arra készül, hogy ezeket a forrásokat felszabadítsa, és ezzel Budapest támogatását is megszerezze az Ukrajnának nyújtott jelentős pénzügyi támogatáshoz

– írta a Financial Times október elején.

Gulyás Gergely korábban többször is azt hangoztatta: Brüsszel eljárása jogalap nélküli, csupán időhúzásra törekszik.

"Nyilvánvaló, hogy az európai uniós pénzeket nem lehet azért visszatartani, mert a Bizottság még nem tudja pontosan, hogy az Országos Bírósági Tanács hány termet kapott. Hozzáteszem, minden ilyen esetben a bírói önigazgatás, az Országos Bírósági Tanács igényeinek megfelelően járt el" - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A baloldal szerint is jöhet végre a pénz

Egyre többen állítják már az európai uniós balliberális oldal részéről is, hogy az Európai Bizottság hamarosan kénytelen lesz utalni az elmaradt forrásokat. Már Ujhelyi István is úgy nyilatkozott az Indexen, fordulat jöhet a visszatartott uniós források ügyében.

"Én abban bízom, hogy az év végéig mindenképpen meglesz a megállapodás az Európai Bizottsággal, ami lehetővé teszi, hogy ténylegesen is hozzáférjünk az európai uniós forrásokhoz" - nyilatkozott pozitívan Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

Orbán Viktor az összefüggésekre is rámutatott pénteki rádióinterjújában. A miniszterelnök azt mondta: a hétéves költségvetés ellenére, a brüsszeliták már három év elteltével százmilliárd euró pluszt kérnek a tagállamoktól, hogy ebből tudjanak pénzt adni Ukrajnának, valamint folytatni a migrációs politikát.

"Olyan vezetőink vannak, akik nem tudják megoldani ezt a problémát, nem elég jó vezetők. Lehet, hogy békeidőkben, amikor nem fodrozódik a víz, nem fúj a szél és lehet csónakázni, akkor ezek jó vezetők, de most, amikor szélvihar van, óriási hullámok vannak, kalózhajók is feltűnnek a vizeken, ezekkel a vezetőkkel nem fogunk tudni boldogulni az biztos."

A miniszterelnök hozzátette: változás kell Brüsszelben.

Nagyon sok pénzről van szó, a 2021–2027-es uniós ciklus forrásmennyisége összesen mintegy 32,4 milliárd euró. Ez átszámítva körülbelül 12 és félezer milliárd forint.

Nyitókép: Rte.ie/Illusztráció

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb akadályokba ütközött az illegális bevándorlás visszaszorítására indított kormányzati program + videó

Újabb akadályokba ütközött az illegális bevándorlás visszaszorítására indított kormányzati program + videó

Az Egyesült Királyságban még tart a csütörtöki önkormányzati választások szavazatainak számlálása, de az eddig beérkezett eredmények nem túl biztatóak a kormányzó Konzervatív Párt számára. Eközben az illegális bevándorlás visszaszorítására indított kormányzati program is újabb akadályokba ütközött. A részletekről Heckenast László számol be Londonból.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!