2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Domonkosok Magyarországon 03:00

Külföld

Folytatódó harcok, erőfeszítések a konfliktus kiszélesedése ellen a Gázai övezetben

Légicsapásokkal folytatta Izrael a Gázai övezetet uraló, iszlamista Hamász szervezet elleni háborút. Izraelben pedig ismét megszólaltak a légvédelmi figyelmeztetések, miután a Gázai övezetből ismét rakétákat indítottak izraeli célpontok ellen. Közben segélyszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy szerdára elfogy az üzemanyag Gázában, és akkor megáll az élet.

  • Folytatódó harcok, erőfeszítések a konfliktus kiszélesedése ellen a Gázai övezetben

Folytatta a radikális palesztin szervezet által uralt terület elleni légicsapásokat és rakétatámadásokat az izraeli hadsereg. Jeruzsálemben azt állítják, hogy több mint négyszáz katonai célpontot támadtak, valamint a terrorszervezet infrastruktúrájának fontos részeit. Olyan mecseteket is célba vettek, amelyeket a szélsőséges csoport hadicélokra használt. Az izraeli hadsereg parancsra vár, hogy megkezdje a szárazföldi hadműveletet a térségben.

"Katonáink, a hadsereg harcosai készen állnak és elszántak. Felkészítésük folyamatos. Hosszú harc áll előttünk. A megfelelő hadműveleti keretek között, politikai utasítások szerint fogjuk végrehajtani a feladatainkat"

- mondta az izraeli haderő szóvivője.

A palesztin egészségügyi minisztérium azt állítja, hogy civil célpontokat ér támadás. Adataik szerint már 5800 polgári halálos áldozata van a támadásoknak. Az éjszakai csapások miatt sokan a romok alatt rekedtek, őket a mentőegységek igyekeznek kiszabadítani. Egyre aggasztóbb a humanitárius helyzet a régióban. Segélyszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy szerdára elfogy az üzemanyag Gázában és akkor megáll az élet.

"Eddig nem engedték be az üzemanyagot, pedig ez rendkívül sürgős lenne. Enélkül a teherautók nem tudnak mozogni. Üzemanyag nélkül a generátorok nem termelnek áramot a kórházak, a pékségek, vagy a víz sótalanító üzemek számára" - panaszolta az ENSZ segélyszervezetének szóvivője.

A zsidó államban ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák, miután a gázai övezetből radikálisok támadásokat indítottak.

Az Izraeli védelmi erők a libanoni határon támadásokat indítottak a Hezbollah fegyveresei és megfigyelőpontjai ellen. Jeruzsálemben továbbra is attól tartanak, hogy a siíta szervezet támadást indít Izrael ellen.

Közben a Hamász elengedett két izraeli idős asszonyt, akiket október 7-én hurcoltak el a Hamász harcosai otthonukból. Egyikül elmondta, hogy pokoli napokon van túl. Azt mondta, földalatti barlangokban kaptak szállást, volt élelmük és úgy tűnt számára, hogy fogvatartóik hosszú ideje készültek a túszszedésre.

A két idős nőt kórházba szállították, jól vannak. Izraeli adatok szerint még mindig több, mint 200 túszt tartanak fogva a Hamász harcosai.

Oroszország, Irán és Törökország külügyminiszterei Iránban találkoztak, és egyetértettek abban, hogy fel kell hagyni a gázai civilek elleni támadásokkal. Az amerikai elnök úgy reagált, hogy a gázai tűzszünet csak a Hamász összes túszának szabadon bocsátása után lehetséges.

A francia államfőt közben Jeruzsálemben fogadta az izraeli miniszterelnök és az elnök is. Emmanuel Macron felszólalt a terrorizmus ellen, ugyanakkor azt is hangoztatta, hogy el kell kerülni a konfliktus kiszélesedését.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!