2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Folytatódnak a tüntetések Mianmarban

Ismét több ezren vonultak az utcára Mianmarban. A délkelet-ázsiai országban február elején a hadsereg puccsot hajtott végre, a megválasztott kormányfőt pedig őrizetbe vette. Azóta folyamatosak a demonstrációk. Szombaton először a katonák éles lőszerrel lőttek a tömegbe, két ember életét vesztette.

  • Folytatódnak a tüntetések Mianmarban

Több százan kísérték utolsó útjára azt a fiatal nőt Mianmar fővárosában, aki a katonai junta elleni tüntetések első áldozata lett. A 20 éves fűszerárus lányt február 9-én érte golyólövés az egyik demonstráció során, azóta lélegeztetőgépen volt. Pénteken azonban belehalt sérüléseibe.

A délkelet-ázsiai országban február elsején a hadsereg puccsot hajtott végre, a megválasztott kormányfőt pedig őrizetbe vette.

Azóta folyamatosak a demonstrációk. Ezek jellege azonban mindeddig békés volt, bár a katonai junta vezetése többször felszólította a lakosokat, hogy térjenek haza.

A katonaság az internetet is letiltotta, a lakosság ugyanis sok esetben ott szervezte a megmozdulásokat. A mianmari állampolgárok csak a hadsereget éltető propagandaoldalakat látogathatják.

Szombaton aztán események drámai fordulatot vettek.

 

A tüntetők kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak majd éles lőfegyvert is bevetettek a tömegek oszlatására. Az incidens során két ember meghalt, legalább húszan pedig megsebesültek. A katonai junta eljárását a nemzetközi közösség több tagja elítélte.

Az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője twitter bejegyzésében szólította fel a mianmari hatóságokat, hogy vessenek véget a civilek elleni erőszaknak.

Az Egyesült Államok célzott szankciókat vezetett be egyes mianmari tábornokok ellen, és hasonlóképpen járt el az egykori gyarmattartó Nagy-Britannia, valamint Kanada is.

A Facebook pedig törölte a hadsereg információs oldalát. A közösségi oldal üzemeltetői ezt azzal indokolták, hogy a junta a felületet erőszak szítására használja.

Vasárnap a tüntetők ismét megemlékezést tartottak a demonstrációk újabb halottjaiért.

Egyelőre tehát úgy tűnik, a katonaságnak nem sikerült elijesztenie a demonstrálókat. De a nemzetközi szankciók és tiltakozások sem késztették meghátrálásra a mianmari katonai juntát. Az elmúlt három hét alatt már közel 550 embert vettek őrizetben.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Súlyos vádak érték Osváth Zsoltot

Súlyos vádak érték Osváth Zsoltot

A Noryna Diamond néven ismert transznemű influenszer azzal vádolta meg a nyíltan homoszexuális youtubert, Osváth Zsoltot (VV Zsolti), hogy kiskorúval létesített szexuális kapcsolatot, írta meg a Magyar Jelen.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!