2022. 10. 07. Péntek Amália napja
Jelenleg a TV-ben:

StartStop

Következik:

Bayer show 04:20

Külföld

Folytatódnak a tüntetések Mianmarban

Ismét több ezren vonultak az utcára Mianmarban. A délkelet-ázsiai országban február elején a hadsereg puccsot hajtott végre, a megválasztott kormányfőt pedig őrizetbe vette. Azóta folyamatosak a demonstrációk. Szombaton először a katonák éles lőszerrel lőttek a tömegbe, két ember életét vesztette.

  • Folytatódnak a tüntetések Mianmarban

Több százan kísérték utolsó útjára azt a fiatal nőt Mianmar fővárosában, aki a katonai junta elleni tüntetések első áldozata lett. A 20 éves fűszerárus lányt február 9-én érte golyólövés az egyik demonstráció során, azóta lélegeztetőgépen volt. Pénteken azonban belehalt sérüléseibe.

A délkelet-ázsiai országban február elsején a hadsereg puccsot hajtott végre, a megválasztott kormányfőt pedig őrizetbe vette.

Azóta folyamatosak a demonstrációk. Ezek jellege azonban mindeddig békés volt, bár a katonai junta vezetése többször felszólította a lakosokat, hogy térjenek haza.

A katonaság az internetet is letiltotta, a lakosság ugyanis sok esetben ott szervezte a megmozdulásokat. A mianmari állampolgárok csak a hadsereget éltető propagandaoldalakat látogathatják.

Szombaton aztán események drámai fordulatot vettek.

 

A tüntetők kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak majd éles lőfegyvert is bevetettek a tömegek oszlatására. Az incidens során két ember meghalt, legalább húszan pedig megsebesültek. A katonai junta eljárását a nemzetközi közösség több tagja elítélte.

Az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője twitter bejegyzésében szólította fel a mianmari hatóságokat, hogy vessenek véget a civilek elleni erőszaknak.

Az Egyesült Államok célzott szankciókat vezetett be egyes mianmari tábornokok ellen, és hasonlóképpen járt el az egykori gyarmattartó Nagy-Britannia, valamint Kanada is.

A Facebook pedig törölte a hadsereg információs oldalát. A közösségi oldal üzemeltetői ezt azzal indokolták, hogy a junta a felületet erőszak szítására használja.

Vasárnap a tüntetők ismét megemlékezést tartottak a demonstrációk újabb halottjaiért.

Egyelőre tehát úgy tűnik, a katonaságnak nem sikerült elijesztenie a demonstrálókat. De a nemzetközi szankciók és tiltakozások sem késztették meghátrálásra a mianmari katonai juntát. Az elmúlt három hét alatt már közel 550 embert vettek őrizetben.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!