2021. május 14.,
péntek, Bonifác napja

Folytatódnak a perek Amerikában a választási csalások miatt

Hír TV

2020. november 11., szerda 21:40

Egyre több államban nyújt be perkeresetet Donald Trump jogászcsapata a választások miatt. Az elnök szerint Pennsylvania-ban a levélszavazási rendszer minden átláthatóságot nélkülözött. Néhány államban még mindig tart a szavazatszámlálás. Nevadában az egyik megyei választási iroda vezetője elismerte: valóban kaptak több bejelentést is választási csalás gyanújáról. De ezeket majd csak a szavazatszámlálás után vizsgálják ki.

Továbbra sem csitulnak a kedélyek az Egyesült Államokban a választások végeredménye miatt.

Donald Trump korábban úgy nyilatkozott: ha a törvényes szavazatokat számolják, akkor simán megnyeri az elnökválasztást.

Az amerikai elnök jogászcsapata hétfőn perkeresetet nyújtott be a pennsylvaniai szövetségi bíróságon a választások miatt. A gyanú szerint a tagállam levélszavazási rendszere "nélkülözött minden átláthatóságot és ellenőrizhetőséget, amely a személyes szavazások esetében biztosított volt''.

William Barr amerikai igazságügyi miniszter engedélyt adott a szövetségi ügyészeknek arra, hogy nyomozzanak az állítólagos választási visszaélések ügyében.

Átláthatatlan levélszavazatok

Trumpot és kampánycsapatát korábban azzal vádolták, hogy nem megalapozott vádakkal álltak elő a választási csalások ügyében. Az elnök jogi tanácsadója most egy sajtótájékoztatón konkrét példát hozott fel egy október végén elhunyt nőről, akinek szavazata november 2-án még is megérkezett az egyik Pennsylvania-i irodába. Az ügyvéd hozzátette: további hasonló esetekkel fognak bírósághoz fordulni azokban az államokban, ahol megkérdőjelezhető eredmények születtek. 

Trump pert indított a Michigan-i választási eredmények ellen is. Az elnök azt szeretné, ha a választások eredményét nem igazolnák addig, amíg nem ellenőrzik, hogy a szavazatokat törvényesen adták-e le.

Az eredmények miatt többen tüntettek Michigan-ben.

Fejetlenség Nevadában

A választásokkal kapcsolatban fejetlenség van Nevadában is. A tagállamban még folyamatban van a szavazatszámlálás.

Az egyik választási iroda vezetője elismerte: több bejelentést is kaptak választási csalás gyanújáról, de ezeket majd csak a választások után vizsgálják ki.

Számos elemző azonban úgy véli, hogy valószínűleg már az sem változtatja meg a választás eredményét, ha Trump és kampánycsapata jogi lépéseket tesz.

Az amerikai választási rendszer sajátosságai miatt a végső szót nem a leadott szavazatok száma, hanem a szövetségi államok elektorainak végső szavazása alapján mondják ki. Emiatt csak december 14-én derül majd ki hivatalosan is, hogy ki lesz az Egyesült Államok elnöke a következő négy évben.

Hír TV