2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Külföld

Folytatódnak a perek Amerikában a választási csalások miatt

Egyre több államban nyújt be perkeresetet Donald Trump jogászcsapata a választások miatt. Az elnök szerint Pennsylvania-ban a levélszavazási rendszer minden átláthatóságot nélkülözött. Néhány államban még mindig tart a szavazatszámlálás. Nevadában az egyik megyei választási iroda vezetője elismerte: valóban kaptak több bejelentést is választási csalás gyanújáról. De ezeket majd csak a szavazatszámlálás után vizsgálják ki.

  • Folytatódnak a perek Amerikában a választási csalások miatt

Továbbra sem csitulnak a kedélyek az Egyesült Államokban a választások végeredménye miatt.

Donald Trump korábban úgy nyilatkozott: ha a törvényes szavazatokat számolják, akkor simán megnyeri az elnökválasztást.

Az amerikai elnök jogászcsapata hétfőn perkeresetet nyújtott be a pennsylvaniai szövetségi bíróságon a választások miatt. A gyanú szerint a tagállam levélszavazási rendszere "nélkülözött minden átláthatóságot és ellenőrizhetőséget, amely a személyes szavazások esetében biztosított volt''.

William Barr amerikai igazságügyi miniszter engedélyt adott a szövetségi ügyészeknek arra, hogy nyomozzanak az állítólagos választási visszaélések ügyében.

Átláthatatlan levélszavazatok

Trumpot és kampánycsapatát korábban azzal vádolták, hogy nem megalapozott vádakkal álltak elő a választási csalások ügyében. Az elnök jogi tanácsadója most egy sajtótájékoztatón konkrét példát hozott fel egy október végén elhunyt nőről, akinek szavazata november 2-án még is megérkezett az egyik Pennsylvania-i irodába. Az ügyvéd hozzátette: további hasonló esetekkel fognak bírósághoz fordulni azokban az államokban, ahol megkérdőjelezhető eredmények születtek. 

Trump pert indított a Michigan-i választási eredmények ellen is. Az elnök azt szeretné, ha a választások eredményét nem igazolnák addig, amíg nem ellenőrzik, hogy a szavazatokat törvényesen adták-e le.

Az eredmények miatt többen tüntettek Michigan-ben.

Fejetlenség Nevadában

A választásokkal kapcsolatban fejetlenség van Nevadában is. A tagállamban még folyamatban van a szavazatszámlálás.

Az egyik választási iroda vezetője elismerte: több bejelentést is kaptak választási csalás gyanújáról, de ezeket majd csak a választások után vizsgálják ki.

Számos elemző azonban úgy véli, hogy valószínűleg már az sem változtatja meg a választás eredményét, ha Trump és kampánycsapata jogi lépéseket tesz.

Az amerikai választási rendszer sajátosságai miatt a végső szót nem a leadott szavazatok száma, hanem a szövetségi államok elektorainak végső szavazása alapján mondják ki. Emiatt csak december 14-én derül majd ki hivatalosan is, hogy ki lesz az Egyesült Államok elnöke a következő négy évben.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!