2023. 03. 25. Szombat Irén, Irisz napja
Jelenleg a TV-ben:

Pajtakult

Következik:

Poltikai hobbista 04:00

Külföld

Folytatódik a török líra mélyrepülése

Folytatódik a török líra mélyrepülése, a befektetők pedig már világszerte attól tartanak, hogy a pénzromlás okozta válság más országokra is átterjed. Donald Trump amerikai elnök közben megduplázta a török fémimport vámját egy diplomáciai vita következményeként.

  • Folytatódik a török líra mélyrepülése

A líra zuhanórepülésével van tele a török sajtó, és az utcán is mindenki erről beszél. A lakosságot aggasztja a fizetőeszköz gyors lejtmenete.

„Amikor a legmagasabb szintre ért a dollár ára, azt gondoltam, itt a vég, a török gazdaság a mélypont felé tart. A líra folyamatosan veszít az értékéből, ezzel mindenkinek szembesülnie kell. Amikor már az iráni valuta is értékesebb, mint a líra, az igazán komoly probléma” – mondta egy isztambuli lakos.

Vannak azért, akik örülnek a török pénz romlásának, érthető okokból. „Ez persze a külföldről érkező turistáknak most jó. Minden egyes nap minden olcsóbb lesz nekünk. De nyilván aggódom a törökökért” – fogalmazott egy német turista.

Pénteken volt olyan pillanat, amikor 18 százalékot romlott a török líra értéke a dollárhoz képest - egy nap alatt a 2011-es pénzügyi válság óta nem gyengült ennyit a valuta.

A líra beszakadása egy kicsit még a Wall Streetet is magával rántotta, mivel a befektetők elkezdtek aggódni, hogy a válság más gazdaságokra is átterjedhet. Az amerikai tőzsdén 1 százalékosnál alacsonyabb eséseket tapasztaltak a pénteki záráskor, de más piacok még jobban megérezhetik a török áfium hatását.

„A török líra most igazán nagy ütést kapott, ahogy a török részvénypiac is. Az amerikai piacoknak is jutott egy kisebb pofon, de igazán nagyot a fejlődő piacok, Kína és Oroszország kapnak” – értékelt David Miller vezető befektető.

Ráadásul a török gazdaság terhei fokozódnak. Pénteken Donald Trump amerikai elnök bejelentette: megduplázza a Törökországból érkező fémekre kivetett vámot.

A válság fő oka éppen az Amerikával való viszony megromlása. Nemrég terror- és kémvádakkal őrizetbe vettek egy Törökországban élő amerikai lelkipásztort. Szabadon engedéséért cserébe a törökök az Erdogan ellenfelének számító Fetulah Gülen hitszónok kiadatását kérték az Egyesült Államoktól. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint azonban a törökök nem tudják bizonyítani Gülen bűnösségét, ezért nem adják ki, inkább szankciókat hirdettek Törökország ellen.

Recep Tayyip Erdogan a válság kezdete óta minden nap harcias beszédben kel ki az amerikai kormány ellen: „még egyszer üzenem az amerikaiaknak: nagy kár, hogy egy lelkipásztor fontosabb nektek, mint a NATO-beli stratégiai partneretek.”

Beszédében Erdogan ismét azzal nyugtatta a török lakosságot, hogy lehet, hogy Amerikánál ott van a dollár, de nekik meg ott van Allah.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

Emmanuel Macron és Ursula von der Leyen áprilisban Pekingbe utazik, hogy tárgyaljanak a kínai elnökkel. A francia elnök a kétnapos brüsszeli csúcs után tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: látogatásuk célja, hogy nyomást gyakoroljanak Hszi Csin-Pingre, hogy rávegye az orosz elnököt a háború lezárására.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Véget ért a kétnapos EU-csúcs

Véget ért a kétnapos EU-csúcs

Az első csütörtöki napon a tagállamok képviselői 1 millió darab tüzérségi lőszer küldéséről állapodtak meg Ukrajna számára egy éven belül. Hazánk ugyanakkor továbbra sem egyezett bele, hogy lövedékeket adjon Kijevnek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!