2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Külföld

Folytatódik a török líra mélyrepülése

Folytatódik a török líra mélyrepülése, a befektetők pedig már világszerte attól tartanak, hogy a pénzromlás okozta válság más országokra is átterjed. Donald Trump amerikai elnök közben megduplázta a török fémimport vámját egy diplomáciai vita következményeként.

  • Folytatódik a török líra mélyrepülése

A líra zuhanórepülésével van tele a török sajtó, és az utcán is mindenki erről beszél. A lakosságot aggasztja a fizetőeszköz gyors lejtmenete.

„Amikor a legmagasabb szintre ért a dollár ára, azt gondoltam, itt a vég, a török gazdaság a mélypont felé tart. A líra folyamatosan veszít az értékéből, ezzel mindenkinek szembesülnie kell. Amikor már az iráni valuta is értékesebb, mint a líra, az igazán komoly probléma” – mondta egy isztambuli lakos.

Vannak azért, akik örülnek a török pénz romlásának, érthető okokból. „Ez persze a külföldről érkező turistáknak most jó. Minden egyes nap minden olcsóbb lesz nekünk. De nyilván aggódom a törökökért” – fogalmazott egy német turista.

Pénteken volt olyan pillanat, amikor 18 százalékot romlott a török líra értéke a dollárhoz képest - egy nap alatt a 2011-es pénzügyi válság óta nem gyengült ennyit a valuta.

A líra beszakadása egy kicsit még a Wall Streetet is magával rántotta, mivel a befektetők elkezdtek aggódni, hogy a válság más gazdaságokra is átterjedhet. Az amerikai tőzsdén 1 százalékosnál alacsonyabb eséseket tapasztaltak a pénteki záráskor, de más piacok még jobban megérezhetik a török áfium hatását.

„A török líra most igazán nagy ütést kapott, ahogy a török részvénypiac is. Az amerikai piacoknak is jutott egy kisebb pofon, de igazán nagyot a fejlődő piacok, Kína és Oroszország kapnak” – értékelt David Miller vezető befektető.

Ráadásul a török gazdaság terhei fokozódnak. Pénteken Donald Trump amerikai elnök bejelentette: megduplázza a Törökországból érkező fémekre kivetett vámot.

A válság fő oka éppen az Amerikával való viszony megromlása. Nemrég terror- és kémvádakkal őrizetbe vettek egy Törökországban élő amerikai lelkipásztort. Szabadon engedéséért cserébe a törökök az Erdogan ellenfelének számító Fetulah Gülen hitszónok kiadatását kérték az Egyesült Államoktól. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint azonban a törökök nem tudják bizonyítani Gülen bűnösségét, ezért nem adják ki, inkább szankciókat hirdettek Törökország ellen.

Recep Tayyip Erdogan a válság kezdete óta minden nap harcias beszédben kel ki az amerikai kormány ellen: „még egyszer üzenem az amerikaiaknak: nagy kár, hogy egy lelkipásztor fontosabb nektek, mint a NATO-beli stratégiai partneretek.”

Beszédében Erdogan ismét azzal nyugtatta a török lakosságot, hogy lehet, hogy Amerikánál ott van a dollár, de nekik meg ott van Allah.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szuverenitásvédelmi kockázatoktól hemzseg a hazai baloldal

Szuverenitásvédelmi kockázatoktól hemzseg a hazai baloldal

A 2022. évi országgyűlési választásokat követően kiderült, hogy a DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd alkotta választási szövetség több mint 4 milliárd forint összegű tiltott külföldi kampánytámogatásban részesült.
Marco Rossiék Varga Barnabásnál jártak a kórházban

Marco Rossiék Varga Barnabásnál jártak a kórházban

Marco Rossi szövetségi kapitány, valamint a játékosok nevében Botka Endre is meglátogatta a stuttgarti kórházban Varga Barnabást, aki vasárnap súlyos fejsérülést szenvedett a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!