2023. 06. 05. Hétfő Fatime napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Folytatódik a rasszistának bélyegzett jelképek eltörlése

Megváltoztatják Mississippi zászlaját, iskolát és repteret is átneveznek az Egyesült Államokban a Fekete életek számítanak nyomására. Az afroamerikai George Floyd halála nyomán elindult, rasszizmus elleni tüntetéshullám miatt egyre több cég változtatja meg nevét vagy logóját, és a történelmi személyek örökségét is sorra érik a támadások.

  • Folytatódik a rasszistának bélyegzett jelképek eltörlése

Piros alapon kék kereszt – most még az egykori konföderációs államok jelképe díszíti Mississippi zászlaját, azonban már nem sokáig.

A szövetségi állam törvényhozása ugyanis helyi idő szerint vasárnap megszavazta, hogy a lobogót lecserélik, mert az a rabszolgaság korára emlékeztet. A döntés nyomán az amerikai Walmart, a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi cége jelezte, hogy visszavon árukészletéből valamennyi terméket, amelyeken a konföderáció jelképe található.

Mississippi állam törvényhozása most egy kilenctagú bizottságot bízott meg az új lobogó megtervezésével, amiről novemberben dönthetnek majd a szavazók.

Az állami lobogó csak egy azon jelképek sorában, amiket az afroamerikai George Floyd halála miatt kirobbant, a világ számos országába átterjedt rasszizmus elleni tüntetéshullám nyomán eltörölnek.

A Fekete életek számítanak mozgalom nyomására egyre több cég dönt úgy, hogy népszerű termékének nevét vagy logóját megváltoztatja. Lekerül például a fekete férfi képe az Uncle Ben’s csomagolásairól, átnevezik a négercsók nevű édességet, és a csaknem 700 éves bécsi Szerecsen gyógyszertárat is átkeresztelik.

A L’Oréal bejelentette, hogy termékeinél ezentúl nem használja a fehér, illetve a világos szavakat, az ausztrál közszolgálati rádióban pedig rasszista játéknak nevezték a sakkot, mivel a szabályok szerint mindig a fehér bábu kezd.

A történelmi személyek támadása is folytatódik. A New Jersey államban található Princentoni Egyetem a hétvégén arról döntött, hogy megváltoztatja a demokrata párti Woodrow Wilson elnökről elnevezett iskolájának és kollégiumának nevét. Az egyetemi vezetők szerint ugyanis Wilson rasszista nézeteket vallott. 

Névváltoztatásra készülnek a kaliforniai Orange megyében is, ahol a megyei repülőtér nevét változtatják meg hasonló megfontolásból. A névadó John Wayne amerikai színész ugyanis egy negyven évvel ezelőtti interjújában kritikusai szerint rasszista kijelentéseket tett.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - Jótékonysági Nőegylet

Radar - Jótékonysági Nőegylet

Első alkalommal rendezett jótékonysági futást és családi napot a Pécsi Jótékony Nőegylet. A szervezet az utóbbi években igyekszik a fiatalok felé nyitni. Több olyan akciójuk van, mely ezt célozza. Törekvésüknek köszönhetően taglétszámuk csaknem a duplájára nőtt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Kifütyülték Olaf Scholzot Németországban

Kifütyülték Olaf Scholzot Németországban

A tüntetők háborús politikája miatt bírálták a német kancellárt, akit háborús uszítónak neveztek és azt követelték, fegyverek nélkül csináljon békét, valamint felszólították, hogy távozzon.
Ukrajnából lengyel katonák is behatoltak Oroszországba

Ukrajnából lengyel katonák is behatoltak Oroszországba

Az ukránok szerint viszont eddig csak az ő oldalukon harcoló úgynevezett Szabad Oroszország Légió harcosai hatoltak be a Belgorod környéki falvakba. Vagyis orosz nemzetiségű katonákról van szó, akik Putyin rendszerének megdöntéséért harcolnak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!