2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Folytatódik a rasszistának bélyegzett jelképek eltörlése

Megváltoztatják Mississippi zászlaját, iskolát és repteret is átneveznek az Egyesült Államokban a Fekete életek számítanak nyomására. Az afroamerikai George Floyd halála nyomán elindult, rasszizmus elleni tüntetéshullám miatt egyre több cég változtatja meg nevét vagy logóját, és a történelmi személyek örökségét is sorra érik a támadások.

  • Folytatódik a rasszistának bélyegzett jelképek eltörlése

Piros alapon kék kereszt – most még az egykori konföderációs államok jelképe díszíti Mississippi zászlaját, azonban már nem sokáig.

A szövetségi állam törvényhozása ugyanis helyi idő szerint vasárnap megszavazta, hogy a lobogót lecserélik, mert az a rabszolgaság korára emlékeztet. A döntés nyomán az amerikai Walmart, a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi cége jelezte, hogy visszavon árukészletéből valamennyi terméket, amelyeken a konföderáció jelképe található.

Mississippi állam törvényhozása most egy kilenctagú bizottságot bízott meg az új lobogó megtervezésével, amiről novemberben dönthetnek majd a szavazók.

Az állami lobogó csak egy azon jelképek sorában, amiket az afroamerikai George Floyd halála miatt kirobbant, a világ számos országába átterjedt rasszizmus elleni tüntetéshullám nyomán eltörölnek.

A Fekete életek számítanak mozgalom nyomására egyre több cég dönt úgy, hogy népszerű termékének nevét vagy logóját megváltoztatja. Lekerül például a fekete férfi képe az Uncle Ben’s csomagolásairól, átnevezik a négercsók nevű édességet, és a csaknem 700 éves bécsi Szerecsen gyógyszertárat is átkeresztelik.

A L’Oréal bejelentette, hogy termékeinél ezentúl nem használja a fehér, illetve a világos szavakat, az ausztrál közszolgálati rádióban pedig rasszista játéknak nevezték a sakkot, mivel a szabályok szerint mindig a fehér bábu kezd.

A történelmi személyek támadása is folytatódik. A New Jersey államban található Princentoni Egyetem a hétvégén arról döntött, hogy megváltoztatja a demokrata párti Woodrow Wilson elnökről elnevezett iskolájának és kollégiumának nevét. Az egyetemi vezetők szerint ugyanis Wilson rasszista nézeteket vallott. 

Névváltoztatásra készülnek a kaliforniai Orange megyében is, ahol a megyei repülőtér nevét változtatják meg hasonló megfontolásból. A névadó John Wayne amerikai színész ugyanis egy negyven évvel ezelőtti interjújában kritikusai szerint rasszista kijelentéseket tett.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!