2023. 09. 22. Péntek Móric napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Folytatják a brit-uniós tárgyalásokat

Még egy utolsó erőfeszítést tesznek a brit-uniós gazdasági megállapodás érdekében. Erről beszélt Michel Barnier, az Európai Unió főtárgyalója.

  • Folytatják a brit-uniós tárgyalásokat

Ettől függetlenül kicsi az esély arra, hogy januárban továbbra is vámmentes legyen az áruszállítás Nagy-Britannia és az unió között. A koronavírus új változata miatt a teherforgalom másfél napos leállás után újraindult Nagy-Britannia és Franciaország között. Korlátozott mértékben az utasforgalom is lehetségessé vált.

Francia kaviár és osztriga egy londoni francia élelmiszerboltban. A brit fővárosban több tízezer francia él, márpedig a franciáknál tipikus karácsonyi ételnek számítanak a tenger gyümölcsei és a halak. De pont az ünnepek előtt alakult ki hiány ezekből az ízekből.

A fennakadás okát a La Manche csatorna két oldalán lévő kikötőkben kell keresni. A koronavírus új változatának dél-angliai felbukkanása miatt a francia hatóságok hétfőn úgy döntöttek, hogy nem fogadják a brit oldalról érkező teherforgalmat. A zárlat nyomán a Nagy-Britanniába tartó közlekedés is jórészt elakadt, mivel a doveri kikötő és a Csatorna-alagút angliai vasúti terminálja átmenetileg leállt.

Több mint egy nap után kezdett el lassan helyreállni a forgalom, miután Franciaország és Nagy-Britannia megállapodott a teherforgalom teljes és a személyforgalom részleges újraindításáról. Eszerint Franciaországba csak azok a francia állampolgárok, vagy Franciaországban élő britek léphetnek be Nagy-Britannia felől, akik 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus tesztet mutatnak fel.

Dover és a szemközti Calais a világ két legforgalmasabb nemzetközi tengeri kompkikötője. A karácsonyi áruszállítási csúcsidőszakban naponta átlagosan tízezer kamion kel át a két kikötő között.

A forgalom talán napokon belül teljesen helyreáll, de nagyon úgy tűnik, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió január 1-től kereskedelmi megállapodás nélkül folytatja a gazdasági kapcsolatait. Az erről szóló brit-uniós tárgyalások mindeddig nem vezettek eredményre. És ez a mindennapi életre, a bevásárlásokra is hatással lesz a vámok miatt.

Az Európai Unió még egy utolsó erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy rendezzék a gazdasági kapcsolatokat Nagy-Britanniával.

A leghevesebb vita London és az EU között az egyenlő versenyfeltételekről és a halászat szabályozásáról folyik. A tárgyalások ugyan folytatódnak és ha esetleg létrejön a megállapodás a héten, azt az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. De erre az idén biztosan nincs esély.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!