2020. július 13.,
hétfő, Jenő napja

Folyamatosan nő az áldozatok száma, ezren is eltűntek

Hír TV

2018. november 17., szombat 11:11, frissítve: hétfő 21:13

Hetvenegyre nőtt a kaliforniai tűz áldozatainak száma. Több mint 1000 embert keresnek a hatóságok. Az oltásban 8 ezernél több tűzoltó vesz részt. Donald Trump, amerikai elnök ma Kaliforniába utazik, hogy felmérje a katasztrófa okozta károkat.

Sátortábor egy bevásárlóközpont parkolójában. Ide telepítették azokat az embereket, akik a tűzvész miatt teljesen elpusztult Paradise nevű településen éltek. Több száz ember vált hajléktalanná és több száz embert keresnek még a hatóságok.

Mindenemet elvesztettem. Az a ruhám van, ami rajtam volt, de az emberek nagyon kedvesek velünk és segítenek, mindenki a legjobbját mutatja, de ez akkor is őrület. Sok embert ismerek, akik nem jutottak ki, egy pár előttem vesztette életét a házában. Borzasztóan érzi magát az ember, ha férfi és nem tud segíteni, miközben előtte halnak meg. Mindent megtettem– mondja Randy Greb, az egyik kitelepített lakos.  A 27 ezres városba múlt héten ért el az erdőtűz és kevés időt hagyott az embereknek a menekülésre. Volt, aki az autójában vesztette életét. Az eltűntek és a halottak keresésében a nemzeti gárda is segít.

A keresési helyeket sok esetben törmelék fedi, ezért olyan helyeken keresünk, ahol nagy a valószínűsége annak, hogy találunk is. ahol a maradványok lehetnek, mint a fürdőszobák, hálószobák, ilyesmi. Bemegyünk, szétszedjük amit lehet és maradványok után kutatunk. – számolt be a mentésről Michael Faloni a kaliforniai nemzeti gárda parancsnoka. A halálos áldozatok száma túllépte a 70-et Kaliforniában. A tűzoltók eddig az érintett terület nagyjából 45 százalékán fojtották el a tűzet. A 142.000 hektáros területen tovább folyik a mentés.

Jelenleg 1011 ember tartunk számon eltűntként, ez a tegnapi adatokhoz képest 380-nál több embert jelent– ismertette az adatokat Butte megye seriffje, Kory Honea. A hatóságok ugyanakkor nyomatékosan hangsúlyozzák, hogy a szám nagyon bizonytalan, mivel sokan nem értesültek még arról, hogy keresik őket, továbbá előfordulhat, hogy valaki többször is szerepel a listán. A lakosságot arra kérik, hogy ellenőrizzék a listát, és tudassák, ha rajta vannak, de semmi bajuk.