2020. augusztus 6.,
csütörtök, Berta, Bettina napja

Folyamatosan indulnak Európa felé a migránsok

Hír TV

2019. július 10., szerda 15:00

Ismét drasztikusan megnőtt az Európába igyekvő migránsok száma. Az Égei-tengeren mintegy 50, a Földközi tengeren pedig legalább 71 illegális bevándorlót mentettek ki. A helyzetet pedig tovább nehezíti, hogy a német civilszervezet Sea-Eye hajója, folyamatosan szállítja a menekülteket a kontinensre. Eközben Szicília szigetén bezárták az egykori legnagyobb európai migránstábort.

Folyamatosan dolgoznak a hatóságok. Szinte egymás után indulnak útnak a migránsokkal teli hajók Európa felé.

A parti őrség 2 csónakból összesen mintegy 50 illegális bevándorlót, köztük 21 gyereket mentett ki. A migránsokat Leszboszra szállították. A szigeten azonban már így is feszült a helyzet, mert a 3 ezer férőhelyes befogadóközpontban jelenleg több mint 8 ezren tartózkodnak.

Legalább 71 illegális bevándorlónak nyújtott segítséget a tunéziai parti őrség, miután balesetet szenvedtek az összebarkácsolt hajójukkal. A menekültek többsége bangladesi, marokkói, egyiptomi és algériai állampolgár. A migránsok Olaszországba akartak eljutni. Az utóbbi időben egyre népszerűbb kiindulási ponttá vált a Tunézia partvidéke.

A helyzetet pedig tovább nehezíti, hogy a német civilszervezet Sea-Eye hajója folyamatosan szállítja a migránsokat a kontinensre. Az elmúlt 48 órában több mint 100 illegális bevándorlónak segítettek eljutni Európába. Miután Olaszország továbbra is megtiltotta a NGO hajók kikötését, a Sea-Eye Máltán tette partra a menedékkérőket.

A Sea-Eye hajója mostanra magára maradt a migránsok szállításában, ugyanis a többi NGO által működtetett hajót lefoglalta az olasz rendőrség. Legénységük ellen pedig eljárást indítottak illegális bevándorlás elősegítése miatt.

Az olasz belügyminiszter azért is tiltotta ki ezeket a vízíjárműveket Itáliából, mert szerinte összejátszanak az embercsempészekkel és szándékosan ösztönözik a migrációt.

Matteo Salvini eközben Szicília szigetén részt vett a az egykori legnagyobb európai migránstábor bezárásán. A Mineó-i táborban a legtöbben 2014 júliusában voltak, akkor több mint 4100 migráns tartózkodott a központban.

 

Hír TV