2020. október 28.,
szerda, Simon, Szimonetta napja

Földcsuszamlások és áramkimaradások követték a földrengést

Hír TV

2018. szeptember 6., csütörtök 07:32, frissítve: csütörtök 13:34

Nyolcan meghaltak, miután egy nagy erejű, 6,7-es erősségű földrengés rázta meg ma hajnalban a japán Hokkaido szigetét. További 40 eltűntet még keresnek. A rengés több helyen földcsuszamlásokat okozott, házak omlottak össze.

Szapporó belvárosa másodpercek alatt sötétedett el, miután a villanyvezetékek leszakadtak, a helyi atomerőművet pedig biztonsági okokból lekapcsolták a földmozgás észlelésekor. Reggelre a hatóságok már pontosabb képet alkothattak a természeti csapás erejéről, pusztításáról.

„Megkaptam az első jelentéseket a földrengés okozta károkról. Halálesetek történtek, földcsuszamlások, összedőlt épületek, és nagyméretű áramkimaradás. Most az emberéletek mentése a kormány elsődleges feladata” – mondta Abe Sindzo, japán miniszterelnök.

A katasztrófavédelem egységei Hokkaido szigetének leginkább érintett területeit vizsgálják át, több mint 40 eltűnt személy után kutatnak. A földcsuszamlások rengeteg házat elsodortak, más épületek egyszerűen csak a földrengés következtében omlottak össze, vagy repedtek meg falaik.

A villamosvezetékek megrongálódása és a helyi atomerőmű leállítása miatt 3 millió helyi lakos maradt áram nélkül. A hatóságok az utórengések miatt óvatosságra figyelmeztették a lakosságot, rengetegen vásárolnak az élelmiszerboltokban, félve az élelem-utánpótlás esetleges fennakadásától.

Japán szigetei óceáni tektonikus vonalak metszéspontjánál helyezkednek el, a vulkanikus tevékenység állandó veszélyforrás az itt élők számára – a világ nagy, a 6-os erősségűnél nagyobb földrengéseinek egyötöde a távol-keleti szigetország területén pusztított eddig.

(Kezdőkép: reuters.com)