2019. november 13.,
szerda, Szilvia napja

Fokpiszkálóként törte össze a szél a fákat

Hír TV

2018. október 11., csütörtök 07:06, frissítve: csütörtök 15:08

Floridában is halálos áldozatokat követelt a Michael hurrikán. A 250 km/h-s széllökések több fát is kicsavartak. Az egyik agyon nyomott egy férfit, a másik áldozat egy gyerek. Az eső miatt víz alá kerültek a Mexikói-öböl mentén fekvő települések, sok településen megszakadt az áramszolgáltatás. Az állam nyugati partvidékén a repülőtereken leállították a forgalmat. A kormányzó szerint majdnem 7000 embert kellett átmeneti szállásra menekíteni.

Óránként több mint 250 km/h-s széllökésekkel csapott le Florida északnyugati részén a Michael hurrikán. A viharos szél az 5-fokozatú Saffir-Simpson skálán 4-es erősségű, de csak kevés választotta el attól, hogy a legerősebb kategóriába sorolják.

„64 év óta most először megyek át ilyenen. Egy áramszolgáltatónál dolgoztam a nyugdíjig. Sokat kellett vihar után dolgozni, de ilyen rosszat még nem láttam. A szél úgy törte ketté a fákat, mintha fogpiszkálók lennének. Örülök, hogy túléltem” – mesélte egy férfi Panama Cityben, ahol egy áldozatot egy kidőlt fa nyomott agyon.

A hurrikán által felkorbácsolt tenger és a nyomában érkező özönvízszerű eső elárasztotta a településeket a Mexikói-öböl partján. Floridában 500 ezren maradtak áram nélkül a leszakadt vezetékek miatt. A hatóságok szerint 7 ezer embert kellett átmenti szállásra vinni. Florida kormányzója azt ígéri, 4 ezer embert vetnek be az áldozatok felkutatására és a helyreállításra, köztük a nemzeti gárda 3500 tagját.

„A Michael hurrikán a legkomolyabb vihar, ami Florida északnyugati részén pusztított. Egyike a legerősebb viharnak, amely lecsapott az Egyesült Államokra. Amint elhagyja az államunkat a Michael, 100 százalékig a mentési és a helyreállítási munkákra koncentrálunk” – mondta Rick Scott.

Az állam hat megyéjében teljes, háromban részleges kijárási tilalmat rendeltek el már a vihar érkezése előtt. Az amerikai elnök szükségállapotot rendelt el egész Florida területére, hogy a szövetségi kormány forrásaiból is lehessen segíteni az áldozatokat és a károsultakat.

„Tudjuk, hogy amikor az amerikaiak nehézséggel néznek szembe, támogatjuk egymást, együttműködünk egymással. Törődünk egymással, és mindig átsegítjük egymást. Sikerülni fog most is. Mindig sikeresek vagyunk abban, amit csinálunk” – mondta Donald Trump.

A Michael hurrikán előzőleg a karibi térségben pusztított, ott több mint 10 halálos áldozatot követelt. Jelenleg észak felé tart, Alabama és Georgia felé halad, a szakemberek arra számítanak, hogy idővel trópusi viharrá szelídül.