2022. 10. 02. Vasárnap Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Esős vasárnap 13:05

Külföld

Fokozódnak a tüntetések Indiában az állampolgársági törvény módosítása miatt

Tízezrek vonultak az utcákra hétfőn számos indiai városban, órákkal azután, hogy az állampolgársági törvény módosításáról szóló jogszabály ellen tüntetők és rendőrök sebesültek meg, miután erőszakba torkolltak az egyetemi kampuszokon tartott tiltakozások.

  • Fokozódnak a tüntetések Indiában az állampolgársági törvény módosítása miatt

A múlt héten hatályba lépett jogszabály értelmében indiai állampolgárságot adnak a Bangladesből, Pakisztánból és Afganisztánból 2015 előtt - vallási üldöztetés miatt - elmenekült buddhistáknak, szikheknek, dzsainistáknak, zoroasztriánusoknak és keresztényeknek, de az iszlám vallásúaknak nem.

A Narendra Modi indiai miniszterelnök hindu nacionalista kormánya által hozott rendelkezés bírálói szerint a jogszabály muszlimellenes, míg az északkelet-indiai határ mentén - amely Bangladessel határos - élők bevándorlási hullámtól tartanak. Az északkelet-indiai Asszám államban kitört tüntetéseken legalább négy tiltakozó vesztette életét a múlt hét óta.

A mostani zavargások vasárnap este kezdődtek azután, hogy az újdelhi Dzsámia Millía Iszlámija nevű egyetem diákjai által tartott tiltakozó felvonulás a rendőrökkel való erőszakos összecsapásokba torkollott. A rendőrség könnygázt vetett be, és őrizetbe vett 100 hallgatót, akiket végül hétfő reggel elengedtek. Legalább 69 ember, köztük 39 tüntető sebesült meg, és legkevesebb négy buszt és 100 motorkerékpárt gyújtottak fel - közölte egy rendőrségi szóvivő.

Miután azt vetették a rendőrség szemére, hogy túlzott erőt alkalmazott az újdelhi tüntetések elfojtásához, összecsapások törtek ki a tekintélyes, észak-indiai Aligarh Muszlim Egyetemnél.

Egyetemista hallgatók vasárnap este óta olyan indiai városokban tartottak tüntetéseket szolidaritásul az újdelhi tiltakozókkal, mint Mumbai, Haidarábád, Váránaszi, Kolkata és Csennai. Jelentések szerint diákok kövekkel hajigálták a rendőröket Lakhnau város Nadva nevű egyetemén.

Szintén hétfőn tízezrek vonultak utcára az állampolgársági törvény módosítása miatt az ellenzék uralta Nyugat-Bengál és Kerala államokban.

Az NDTV nevű indiai televíziós csatorna szerint diákok szintén tüntetni készülnek a módosítás ellen Bengaluruban és Csandígarhban. Ezenkívül "békemenetet" terveznek tartani a Dzsámia Millía Iszlámija közelében hétfőn.

Az indiai miniszterelnök "mélységesen nyugtalanítónak" nevezte az erőszakot, és békét szorgalmazott.

A módosítást különösen ellenzéki muszlim politikusok bírálták, elsősorban azt vetve a kormány szemére, hogy hátrányosan megkülönbözteti a muszlim menekülteket és a 170 milliós helyi muszlim kisebbséget. Bírálók szerint a módosítás ellenkezik az India világi alkotmányában rögzített értékekkel, mert a vallást az állampolgárság feltételéül szabja.

A miniszterelnök Indiai Néppártja (BJP) által beterjesztett törvényjavaslat azokat a nem muszlim embereket érinti, akik - vallási üldöztetések miatt - 2014. december 31-ig érkeztek Indiába. A jelenleg illegális menekültként élők most már indiai állampolgárok lehetnek, az eddigi szabályozás ugyanis nem tette lehetővé, hogy illegális bevándorlók állampolgárságot kapjanak.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!