2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

Fokozódnak a tüntetések Indiában az állampolgársági törvény módosítása miatt

Tízezrek vonultak az utcákra hétfőn számos indiai városban, órákkal azután, hogy az állampolgársági törvény módosításáról szóló jogszabály ellen tüntetők és rendőrök sebesültek meg, miután erőszakba torkolltak az egyetemi kampuszokon tartott tiltakozások.

  • Fokozódnak a tüntetések Indiában az állampolgársági törvény módosítása miatt

A múlt héten hatályba lépett jogszabály értelmében indiai állampolgárságot adnak a Bangladesből, Pakisztánból és Afganisztánból 2015 előtt - vallási üldöztetés miatt - elmenekült buddhistáknak, szikheknek, dzsainistáknak, zoroasztriánusoknak és keresztényeknek, de az iszlám vallásúaknak nem.

A Narendra Modi indiai miniszterelnök hindu nacionalista kormánya által hozott rendelkezés bírálói szerint a jogszabály muszlimellenes, míg az északkelet-indiai határ mentén - amely Bangladessel határos - élők bevándorlási hullámtól tartanak. Az északkelet-indiai Asszám államban kitört tüntetéseken legalább négy tiltakozó vesztette életét a múlt hét óta.

A mostani zavargások vasárnap este kezdődtek azután, hogy az újdelhi Dzsámia Millía Iszlámija nevű egyetem diákjai által tartott tiltakozó felvonulás a rendőrökkel való erőszakos összecsapásokba torkollott. A rendőrség könnygázt vetett be, és őrizetbe vett 100 hallgatót, akiket végül hétfő reggel elengedtek. Legalább 69 ember, köztük 39 tüntető sebesült meg, és legkevesebb négy buszt és 100 motorkerékpárt gyújtottak fel - közölte egy rendőrségi szóvivő.

Miután azt vetették a rendőrség szemére, hogy túlzott erőt alkalmazott az újdelhi tüntetések elfojtásához, összecsapások törtek ki a tekintélyes, észak-indiai Aligarh Muszlim Egyetemnél.

Egyetemista hallgatók vasárnap este óta olyan indiai városokban tartottak tüntetéseket szolidaritásul az újdelhi tiltakozókkal, mint Mumbai, Haidarábád, Váránaszi, Kolkata és Csennai. Jelentések szerint diákok kövekkel hajigálták a rendőröket Lakhnau város Nadva nevű egyetemén.

Szintén hétfőn tízezrek vonultak utcára az állampolgársági törvény módosítása miatt az ellenzék uralta Nyugat-Bengál és Kerala államokban.

Az NDTV nevű indiai televíziós csatorna szerint diákok szintén tüntetni készülnek a módosítás ellen Bengaluruban és Csandígarhban. Ezenkívül "békemenetet" terveznek tartani a Dzsámia Millía Iszlámija közelében hétfőn.

Az indiai miniszterelnök "mélységesen nyugtalanítónak" nevezte az erőszakot, és békét szorgalmazott.

A módosítást különösen ellenzéki muszlim politikusok bírálták, elsősorban azt vetve a kormány szemére, hogy hátrányosan megkülönbözteti a muszlim menekülteket és a 170 milliós helyi muszlim kisebbséget. Bírálók szerint a módosítás ellenkezik az India világi alkotmányában rögzített értékekkel, mert a vallást az állampolgárság feltételéül szabja.

A miniszterelnök Indiai Néppártja (BJP) által beterjesztett törvényjavaslat azokat a nem muszlim embereket érinti, akik - vallási üldöztetések miatt - 2014. december 31-ig érkeztek Indiába. A jelenleg illegális menekültként élők most már indiai állampolgárok lehetnek, az eddigi szabályozás ugyanis nem tette lehetővé, hogy illegális bevándorlók állampolgárságot kapjanak.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!