2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Külföld

Floridában keresik a Soros-bomba gyárosát

Az FBI előzetes vizsgálatai szerint nem jelent biológiai veszélyt a csőbombák mellé tett fehér por. A szakértők jelenleg Miamiban keresik, kik küldhettek 8 amerikai elnököt bíráló politikusnak, a CNN-nek, vagy Soros Györgynek robbanószerkezeteket.

  • Floridában keresik a Soros-bomba gyárosát

FBI-ügynökök vizsgálják át a postai küldeményeket Floridában, újabb gyanús csomagokat keresnek. A héten a napfényes állam demokrata képviselője is csőbombát tartalmazó borítékot kapott. Az amerikai hatóságok nagy erőkkel keresik az ismeretlen elkövetőket, akik Donald Trump bírálóinak adtak fel robbanószerkezeteket és fehér port tartalmazó küldeményt. Először kedden Soros György milliárdosnak, majd az utolsó két demokrata elnöknek és családjának, a Clinton házaspárnak és Barack Obamának. Csütörtökön Robert de Niro filmszínész, az előző alelnök pedig kettőt is kapott. Joe Biden szerint a levélbombák azt jelzik, hogy a megosztottságnak véget kell vetni, újra egyesíteni kell az országot, amely most találkozik a puszta nacionalizmus és a hamis populizmus erősödésével.

Soha, soha, soha nem tekintettem a politikai ellenfelemet ellenségnek. Ellenfélnek az eszmék versenyében, de nem ellenségnek. Amerikaiak vagyunk. Amerikaiak vagyon, mielőtt demokraták, republikánusok, vagy függetlenek lennénk. Hölgyeim és Uraim, a sajtó nem ellensége a népnek. A bevándorlók nem állatok. Abban bízom, és azért imádkozom, hogy a vezetőink azon dolgozzanak közbeszéd hevességének csökkentésén. hiszem, hogy megteszik – üzente Joe Biden, a katolikus volt amerikai alelnök Donald Trumpnak. Az elnök először elítélte a bombatámadásokat, majd a médiumokat hibáztatta a történtekért.

A levélbomba támadásokat az amúgy is igen élénk kampányban követték el. A november 6-i időközi választáson az amerikai képviselőház teljes, a szenátus egyharmadának összetételéről, kormányzókról személyéről döntenek az amerikai szavazók. A Republikánus Párt megőrizni, a Demokrata Párt pedig megszerezni szeretné többségét washingtoni törvényhozás mindkét házában.

Az FBI szerint a gyanús csomagok valószínűleg egy helyről származnak. Feladóként Debbie Wasserman Schultz floridai képviselő irodája volt feltüntetve, de a demokrata párti politikus is kapott ilyen küldeményt. A csőbombákat valószínűleg internetes útmutatók alapján készíthették, akár olyan terrorszervezetek propaganda-oldalai alapján, mint az Iszlám Állam, vagy az al-Kaida.

A fehér port tartalmazó new york-i csomagokkal kapcsolatban az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy a borítékban lévő por nem jelent veszélyt– jelentette ki William Sweeney az FBI igazgató-helyettese. Egy amerikai bombaszakértő szerint a csomagok és tartalmuk sok árulkodó jelet tartalmaz készítőjéről.

A legtöbb esetben ez lehet hajszál, bőrhám darabka. Mind mikroszkopikus méretű. Ezeket mind lehet arra használni, hogy meghatározzák, a gyanúsított hol és mikor készíthette. ... A bombák készítői rendszerint az összeszereléskor otthagyják a kézjegyüket is. Rendszerint ugyanúgy kötik össze a kábeleket, ugyanazt az anyagot használják. ... Ebben az esetben majdnem azonos típusú küldeményekről van szó, a bélyegző címe, a borítékok típusa, mindegyik jellemző segít abban, hogy megtaláljuk, kik vettek benne részt.– mondta Anthony Roman amerikai bűnügyi szakértő. 

Az amerikai hatóságok szerint a küldemény feladójának a célja inkább a félelemkeltés lehetett, semmint, hogy megöljenek valakit, ezt erősíti az a tény, hogy a robbanószerkezetek kezdetlegesek voltak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!