2019. szeptember 22.,
vasárnap, Móric napja

Financial Times: Merkel válságkezelése miatt tart katasztrófa felé Németország

Hír TV

2018. október 1., hétfő 18:47

Politikai katasztrófa felé tart Németország a Financial Times véleménycikke szerint. A publicista úgy véli: a konzervatív kormánypártok gyengülésének egyik fő oka, ahogy Angela Merkel a 2015-ös menekültválságot kezelte, emiatt fordultak a jobboldali szavazók a szélsőséges AfD felé. A német kancellár nemrég azt mondta: a magyar kormánynak is nagy felelőssége van abban, hogy rengeteg bevándorló érkezett Németországba.

Katasztrófa felé tart Németország – írja véleménycikkében a Financial Times publicistája. Wolfgang Münchau szerint a kancellár jövőjénél sokkal fontosabb, hogy az egymást követő konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciók politikája növelte a szélsőségesek támogatottságát, és ezt a legjobban Bajorországban lehet észrevenni, ahol két hét múlva tartományi választásokat rendeznek, és ahol a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak párt már népszerűbb, mint a szociáldemokraták.

A szerző úgy látja: a mérsékelt német középpártok egyre nagyobb bajban vannak – a konzervatívok azért, mert elvesztették a jobboldali szavazókat, amióta Merkel 2015-ben megnyitotta a határokat a menekültek előtt.

A kancellár a múlt héten a bajorországi Augsburgban, egy helyi lap által szervezett sajtóbeszélgetésen erre is kitért, és jelezte: szerinte a magyar kormánynak is nagy felelőssége van abban, hogy ennyi bevándorló érkezett Németországba.

„Orbán Viktor mostanában állandóan arról beszél, hogy milyen jól védi a külső határait. Amit egyébként én is jónak tartok, és soha nem szóltam ellene, hiszen ez egy schengeni külső határ. De ez a határkerítés sajnos még nem volt készen akkor, amikor a sok menekült érkezett. Ezért is tartom furcsának, amikor bennünket szid” – mondta Merkel.

A német kancellár kijelentése a parlamentben is téma volt. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett, Angela Merkel korábban egészen máshogy nyilatkozott.

„Azt mondta, hogy az volt a probléma, hogy Orbán Viktor nem védte meg időben a magyar határt. Én nem teljesen emlékszem, hogy ezzel kapcsolatban bármilyen kifogás felmerült volna 2015 nyarán, amikor a Wilkommenskulturt éppen ők hirdették meg Németországban. Utólag belemagyaráznak mindenféle hamis vádakat az akkor történtekbe, nagyon amnéziásak vagy szelektív az emlékezetük, megállapíthatjuk, ugyanis írásbeli dokumentumok vannak arról, hogy ki, mit és mikor mondott ebben az ügyben” – mondta Völner Pál.

A német választók október 14-én a bajorországi tartományi választásokon nyilváníthatják ki véleményüket.