2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Feszült a helyzet Tijuanában

A vasárnapi roham után Mexikó majdnem 100 migránst toloncolt ki, egyúttal megszigorították a biztonsági intézkedéseket. Közben Donald Trump továbbra is azzal fenyegetőzik, hogy ha szükséges a teljes amerikai-mexikói határt lezárják.

  • Feszült a helyzet Tijuanában

Nem számítottunk rá. Soha nem gondoltuk volna, hogy ilyen bombákat fognak ránk lőni, miközben gyerekek vannak ott, mert sok gyerek volt ott, nemcsak az enyém – meséli Maria Meza a történtekről ez a négy gyerekes nő, akiről menekülés közben egy fotó is készült. Több mint 5 ezer társával ők is ebben a sátortáborban élnek Tijuana-ban, arra várva, hogy átjutnak az Egyesült Államokba.

A mexikói hatóságok a történtek nyomán fokozták a biztonsági intézkedéseket, a vasárnapi roham óta 98 migráns kitoloncolását kezdték el. A migráns karaván megjelenése óta szigorúbbak az ellenőrzések a területen, az elmúlt 15 napban csaknem 200 embert vettek őrizetbe. Többségük Hondurasból érkezett.

A letartóztatottakat átadtuk a Mexikói Bevándorlási Hivatalnak. Zéró toleranciát mutatunk velük szemben, és azokat, akik bármilyen bűnt követnek el, azonnal kitoloncoljuk– szögezte le Marco Antonio Sotomayor, Közbiztonsági Miniszter

A Tijuanai orvosok közben attól is tartanak, az érkezők olyan betegségeket hordozhatnak, amelyek eddig nem voltak jelen az országban. Itt nincsenek trópusi betegségek de ők a trópusokról érkeznek. Ott bélférgesség is van, de itt ilyen nincs. Tanulunk róla de még sohasem láttunk ilyet. Ők ilyen betegségeket hordozhatnak. Ez egy kockázat nekik és nekünk is. És súlyos– Abraham Sanchez a Tijuana Orvosi Egyetem elnöke. 

A határvonalon jelenleg mintegy 7 ezren várakoznak, de ide tart egy újabb, 800 fős karaván is. Az amerikai elnök közben kitart a határzár mellett.

Nézzék, ha átjönnek a határon, fogjuk és letartóztatjuk őket, ha kell, lezárjuk a határt. Ezt még nem tették meg, nem olyan mértékben, ahogy én fogom, mert én komolyan beszélek, lezárom a határt, ha kell, hosszú időre– mondta az Egyesült Államok elnöke. Donald Trump közlése szerint a migránsoknak Mexikóban kell megvárniuk menedékkérelmeik elbírálását. Ez akár több hónapos eljárást is jelenthet. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!