2021. január 19.,
kedd, Sára, Márió napja

Fertőzött tej: a laboreredményre várnak az óvodák

2013. február 24., vasárnap 17:42

Hollandiában vizsgálják be az aflatoxint tartalmazó szerbiai tejet. Néhány napja több tejtermékben is a határérték feletti gombamérget mutattak ki, ezért küldték el a mintákat a holland laboratóriumba. A szerbiai mezőgazdasági minisztérium szerint a tej fogyasztható, a vajdaság mezőgazdasági illetékese azonban az ellenkezőjét állítja. A fertőzött termékeket közben kivonták a forgalomból.

Percenként csörögnek a telefonok a szerbiai Mezőgazdasági Minisztériumban. Néhány napja indította el az ingyenes vonalat a szaktárca. Arról tájékoztatják az embereket, hogy nem mérgező a vajdasági tej.

„Az elmúlt két napban nagyon sokan érdeklődtek, mindenkit megnyugtattunk, hogy a szerbiai tej nem mérgező, teljesen biztonságosan fogyasztható” – közölte Ivan Zivkov, a mezőgazdasági tárca kabinetfőnöke.

A vajdasági mezőgazdasági illetékes, Goran Jesic néhány napja 9 olyan szerbiai gyárat nevezett meg, ahol az előállított tejben a megengedettnél nagyobb mértékben találtak az egészségre ártalmas gombamérget. A fertőzött termékeket kivonták a forgalomból, a tejmintákat pedig most Hollandiában vizsgálják.

„Aggasztó az, hogy ez a szint magasabb, mint amit a törvény előír, viszont azt sem tudom támogatni, hogy politikai színezetű pánikkeltés legyen úrrá az országban – mondta Fremond Árpád. – Azt láthatjuk, hogy ez a pánikkeltés abból áll, hogy nem tudja most a polgár, hogy a tartományi mezőgazdasági titkárnak vagy pedig a belgrádi mezőgazdasági miniszternek higgyen” – tette hozzá a szerbiai parlament mezőgazdasági bizottság tagja.

Belgrádban a tejbotrány óta visszaesett a tejvásárlás, több óvodában pedig úgy döntöttek, nem adnak addig a gyerekeknek, amíg nincs meg a holland laboratórium eredménye. Magyarkanizsán viszont nem félnek az emberek. A Vajdasági Magyar Szövetségnél attól tartanak, hogy a botrány miatt tönkremennek majd a helyi gazdák.

Forrás: Hír TV