2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Ferenc pápa vezeti a karácsonyi szertartásokat a Vatikánban

Ferenc pápa szenteste a Szent Péter-bazilikában misét mutat be, karácsony délben ünnepi üzenetet mond, majd Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és az egész világra. Több tízezer hívőt és turistát várnak a Vatikánba a karácsony napjaiban.

  • Ferenc pápa vezeti a karácsonyi szertartásokat a Vatikánban

A hagyományos éjféli mise az utóbbi években korábban, fél tízkor kezdődik a Szent Péter-bazilikában az egyházfő idős kora miatt, és azért, hogy a hívők távozáskor még használni tudják a tömegközlekedést.

A szertartás a bazilika főbejáratánál kezdődik, ahonnan Ferenc pápa a főoltárig vonul. Ott felcsendül latinul a Kalenda-ének. Ezután az egyházfő leveszi azt a kendőt, amely az oltárnál a Gyermek Jézus szobrát fedi.

A szobornál népviseletbe öltözött gyerekek helyeznek el virágot Olaszország, Japán, Venezuela, Kenya, Uganda, Fülöp-szigetek és Irak képviseletében. Az országok az egyházfő idei és tervezett útjait jelképezik. A misén arabul, franciául, kínaiul, portugálul és szuahéliül is imádkoznak.

Ferenc pápával bíborosok és püspökök koncelebrálnak. A papsággal együtt mintegy ötezren férnek be a bazilikába, hívők és a karácsonyi ünnepeket Rómában töltő turisták, többségükben külföldiek. Aki nem váltott előre ingyenes jegyet, az a Szent Péter téren kivetítőkön vagy rádión, televízión, interneten keresztül követheti a szertartást.

A mise végén Ferenc pápa a gyerekek kíséretében a Szent Péter-bazilika egyik kápolnájának betlehemében a jászolba fekteti be a Gyermek Jézus szobrát.

December 25-én délben a pápa a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról mondja el olasz nyelvű karácsonyi üzenetét, majd latinul Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra. Karácsonyi beszédének témája szokás szerint a béke lesz, az egyházfő felsorolja a világ konfliktusok és szenvedés dúlta térségeit.

A Vatikánba több tízezer hívőt és turistát várnak, látogatókkal van tele az olasz főváros is. Fokozott biztonsági készültség van a Colosseumnál, a Forum Romanumon, de a firenzei Uffizi-képtárnál, a nápolyi tengerparti sétányon, a milánói dómnál is, valamint az összes nagyobb olaszországi templomnál, ahol több tízmillió olasz vesz majd részt az éjféli misén.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!