2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Ferenc pápa szakít a vatikáni tradícióval

Az egyház aktív feladatát hangsúlyozta délelőtti krizmaszentelő miséjén mondott szentbeszédében Ferenc pápa. Az új egyházfő szerint az egyháznak nem szabad elfeledkeznie a magányosokról és a szomorúakról, el kell mennie hozzájuk is. A pápa az utolsó vacsora esti emlékmiséjét a fiatalkorúak börtönében mutatja be, szakítva a vatikáni hagyományokkal.

Jeruzsálemi szerzetesek érkeznek a nagycsütörtöki szertartásra. Az egyház ezen a napon az utolsó vacsorára, Jézus Krisztus kínszenvedésének kezdetére emlékezik. Délelőtt krizmaszentelésen áldják meg a bérmáláskor is használt szent olajakat. Az esti nagycsütörtöki szertartáson pedig elnémulnak a harangok, azok – ahogy a népnyelvben él – „Rómába mennek”. Majd a misét bemutató pap elvégzi a lábmosás szertartását. Ahogy egykor Jézus a 12 tanítvány lábát, a jeruzsálemi pátriárka is megmosta 12 paptársa lábát.

Ferenc pápa: El kell menni a peremen élőkhöz

A Szent Péter-bazilikában első húsvéti szertartásait kezdte meg az új katolikus egyházfő. Ferenc pápa a Vatikánban lévő bíborosokkal, püspökökkel, plébánosokkal együtt koncelebrálta a krizmaszentelő misét. Szentbeszédében azt mondta, hogy a jó papot népéről lehet felismerni. A pápa szerint az egyháznak el kell mennie a peremen élőkhöz, a betegekhez, a börtönben levőkhöz, mindazokhoz, akik „egyedül vannak és szomorúak”.

Ezzel vezette fel Ferenc pápa, hogy szakít a vatikáni tradícióval, és ugyan a Vatikán falain kívül, de nem a római lateráni Szent János-bazilikában tartja az esti szertartást, hanem az olasz főváros peremkerületében, a fiatalkorúak börtönében, 50 elítélttel együtt. A misén 12 különböző vallású és nemzetiségű fiatalnak mossa meg a lábát. A pápa Buenos Aires érsekeként is börtönben, kórházban, menhelyen végezte a lábmosás szertartását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!