2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Külföld

Ferenc pápa beterjesztette a Vatikán új alaptörvényének tervét

Ferenc pápa beterjesztette a Vatikán új, a kor követelményeit figyelembe vevő alaptörvényének tervét, amely a II. János Pál pápa által 2000-ben kiadott alkotmányt válthatja fel – jelentette be szombaton a Szentszék.

  • Ferenc pápa beterjesztette a Vatikán új alaptörvényének tervét

Az új alaptörvény több jelentős változtatása között szerepel, hogy változik a Pápai Bizottság összetétele, amely Vatikánvárosban a törvényhozói hatalmat gyakorolja. A korábban hagyományosan bíborosok alkotta bizottságban most először a papsághoz nem tartozó férfiak és nők is helyet kapnak.

Az új alaptövény szigorúbban és részletesebben szabályozza a Vatikán költségvetésének jóváhagyását is. A Pápai Bizottság hároméves pénzügyi tervet fog kidolgozni, amelyet a pápának kell benyújtania jóváhagyásra.

A költségvetésnek „az egyértelműség, az átláthatóság és a méltányosság elvein” kell alapulnia.

Az új alaptörvény megerősíti „a vatikáni jogrendszer egyedülálló sajátosságát és autonómiáját”, amely különbözik a Római Kúriáétól – közölte a Szentszék.

Mint Ferenc pápa elmondta: a már kiadott szabályozásokat és intézményi megállapodásokat is aktualizálja az új alaptörvény, amely a tervek szerint július 7-én lép hatályba.

(Fotó: Franco Origlia/Getty Images)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!