2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Felvidéki iskolák tanévnyitója

Csaknem négyezer magyar család választotta a magyar anyanyelvi oktatást a Felvidéken. A Szlovákiai Magyar iskolák tanévnyitóját szombat délelőtt tartották a rimaszécsi Szent Pál Megtérése Plébánia templomban. Az ünnepségen az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára és a Rákóczi Szövetség is jelen volt.

  • Felvidéki iskolák tanévnyitója

Búcsúznak a rimaszécsi magyar anyanyelvű gyerekek az óvodától a község templomában. A Szlovákiai Magyar Iskolák tanévnyitóján ökumenikus Istentisztelettel köszöntötték az új tanévet.

Az ünnepélyes tanévnyitón a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szervezete a pedagógusokat is köszöntötte. A szervezet elnöke kiemelte, hogy a határon túl oktató magyar pedagógusoknak a közösség megtartása is a feladatuk.

"Vendégek vagyunk a Szécsiek ősi birtokán, azon a földön, amelynek gazdag múltja sok titkot őriz. Sorsfordulókat, történelmi viharokat, testi és lelki megpróbáltatásokat. Mindezek ellenére a közösség megmaradt, nyelvében, szellemében, szokásaiban, megőrizte önmagát."

- jegyezte meg Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szervezetének elnöke.

A Kárpát-medencei magyar oktatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott, a pedagógusoknak hatalmas felelősség és feladat nyugszik vállukon.

"Azért, hogy száz év múlva is legyen magyar szó, magyar lélek, magyar művelt ember a Felvidéken, a gondviselő segítségével Önök tehetnek a legtöbbet a szülők mellet. Ember és jellemformáló munkájuk egyben nemzet megtartó és nemzet építő szolgálat."

- jelentetti ki Dr. Lőrinczi Zoltán, az EMMI helyettes államtitkára.

A Rákóczi Szövetség a Magyar Iskolaválasztási programjával idén 9000 családot támogat a Kárpát- medencében, ebből közel 4000et a Felvidéken.

"Minden szülő, aki magyar iskolát választ határon túl, az hitet tesz egyrészt a magyar jövő mellett, másrészt pedig a gyermekének, azt gondolom, é s abban hiszünk, hogy a legjobbat teszi."

- mondta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

Az iskolakezdőknek ősszel 400 helyszínen adják majd át a magyarországi társadalom összefogását és megbecsülését jelképező ösztöndíjat.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!