2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Felvételeket is közzétettek a mentésről, a thai hatóság tanult az esetből

Hír TV

2018. július 11., szerda 17:18, frissítve: szerda 18:18

Új felvételeket adtak ki a mentésről a thai hatóságok. Ezeken jól látszik milyen körülmények között hozták ki a gyerekeket a profi búvárok. A thaiföldi hatóságok ezentúl lezárják az esős évszakban azt a barlangot, ahonnan 12 diákot és az edzőjüket kellett kimenteni, miután a víz elzárta a kijáratot.

17 napig tartott a mentés a thaiföldi barlangban. Az ifjúsági focicsapat tagjai június 23-án rekedtek benn az edzőjükkel együtt. Az esőzések miatt megemelkedett a vízszint, és elzárta a kijáratot.

„Hivatalosan is bejelenthetjük a mentőakció végét, mindenki kint van a barlangból” – mondta a tartomány kormányzója.

A thai hatóságok belső felvételeket is közzétettek a mentésről. A gyermekek azonnal orvosi ellátást kaptak. A képeken jól látszik, hogy a mentési útvonal milyen nehezen volt járható még a barlang szárazon maradt részein is.

A fiúkat a kórházban elkülönítették a többi betegtől. Közben több százan várakoznak arra, hogy átadják a jókívánságaikat.

„Szeretném látni őket. A nyolcadik emeleten vannak, de a kórházba senkit nem engednek be. Azért holnap is visszajövök és megpróbálom” – mondta egy környékbeli lakos.

A szülőket és rokonokat beengedték ugyan, de csak egy üvegfalon keresztül láthatták a srácokat. A fiúk jó hangulatban integettek a kamerának. A labdarúgó-vb vasárnapi döntőjén mégsem lehetnek ott, hiába hívta meg őket a FIFA elnöke. Kórházi megfigyelésük még legalább egy hétig tart.

A nemzetközi mentőakcióban több, mint ezer önkéntes és 120 búvár vett részt a thai hadsereg különleges alakulatai mellett. Ők is ünnepeltek kedd este.

„Nagyon boldog mindenki, mióta kiderült, hogy mindenki biztonságban kijutott a barlangból. Remélem, majd találkozhatunk velük és a szüleikkel is még. Mások pedig talán tanulhatnak az esetből és óvatosabbak lesznek” – a mentőcsapat brit tagja.

A thai hatóságok tanulták az esetből, ezentúl lezárják a barlangrendszert a monszun idejére, amikor a vízszint órák alatt el tudja zárni a kijáratot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!