2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Monszun idején többé nem lehet a thai barlangba menni

Hír TV

2018. július 11., szerda 07:28, frissítve: szerda 11:01

A thaiföldi hatóságok ezen túl lezárják az esős évszakban azt a barlangot, ahonnan 12 diákot és az edzőjüket kellett kimenteni, miután a víz elzárta a kijáratot. A mentőakcióban több mint százan vettek részt, az akcióban 4 napja egy búvár életét vesztette, amikor a barlangból kifelé jövet elfogyott az oxigénje.

Az utolsó búvárok hagyják el a thaiföldi barlangot, ahonnan 17 nap után sikerült kimenteni a lent ragadt ifi focicsapat tagjait és edzőjét. A fiatalok még június 26-án rekedtek a barlangban, miután a megemelkedett vízszint elzárta a kijáratot.

„Ma hivatalosan is bejelenthetjük a mentőakció végét, mindenki kint van a barlangból. A fiúk és a szüleik egyelőre csak egy üvegfalon keresztül láthatják egymást, hogy a fertőzésveszélyt elkerüljük, de hamarosan újra együtt lehetnek a családok” - mondta a tartományi vezető, Narongsak Osottanakorn.

A kórházba szállított fiúkat a többi betegtől is elkülönítették. A kórház körül több százan várakoznak, hogy átadják a jókívánságaikat.

„Szeretném látni őket. A nyolcadik emeleten vannak, de a kórházba senkit nem engednek be. Azért holnap is visszajövök és megpróbálom” – jelentette ki egy környékbeli lakos.

A mentőakció nemzetközi akcióvá duzzadt, több mint ezer önkéntessel, 120 búvárral, thai és külföldi tengerészgyalogossal. Ők is ünnepeltek kedd este.

„Nagyon boldog mindenki, mióta kiderült, hogy mindenki biztonságban kijutott a barlangból. Remélem, majd találkozhatunk velük és a szüleikkel is még. Mások pedig talán tanulhatnak az esetből és óvatosabbak lesznek” – fogalmazott egy brit önkéntes.

Ami a thai hatóságokat illeti, ők azt tanulták az esetből, hogy ezentúl lezárják az érintett barlangrendszert monszun idején, amikor a vízszint órák alatt el tudja zárni a kijáratot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!