2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Túlélve Bolíviát 03:00

Külföld

Obama kizárta a titkos adatszerzés teljes leállítását

Barack Obama évzáró sajtótájékoztatóján utalt arra, hogy felülvizsgáltathatja a titkos megfigyelést végző Nemzetbiztonsági Hivatal működését.

Felülvizsgáltathatja a titkos megfigyelést végző Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) működését az amerikai elnök. Barack Obama erről évzáró sajtótájékoztatóján beszélt. Szerinte azzal lehetne csökkenteni a visszaélések esélyét, ha átláthatóbbá és ellenőrzöttebbé tennék a hírszerző ügynökség működését.

Az egyik riporter elsőként arról kérdezte Obamát, nem gondolja-e, hogy ez volt a legrosszabb éve az Egyesült Államok elnökeként. Az elnök népszerűsége ugyanis a lehallgatási botrány, illetve az egészségügyi reform bevezetésével kapcsolatos nehézségek miatt rekordalacsonyra zuhant.

„Ha a közvélemény-kutatások alapján akarjuk megítélni a sikerességet, akkor azt mondanám, hogy a karrierem során volt már, hogy magasan, és volt, hogy alacsonyan járt a népszerűségem. Ha a felmérések érdekelnének, akkor nem indultam volna az elnökválasztáson” – mondta.

Obama ezután bocsánatot kért azért, hogy a kormány internetes egészségügy-biztosítási portálja, amely reformprogramjának kulcseleme, hetekig nem működött. „Az, hogy az egészségügyi reform bevezetése nem volt megfelelő az első hónapban, nem elfogadható. Én vagyok a főnök, tehát egyértelműen mi rontottuk el” – jelentette ki az elnök.

Az újságírók később a lehallgatási botrányról is kérdezték. A Nemzetbiztonsági Hivatal globális megfigyelési programját a héten már egy szövetségi bíró is alkotmányellenesnek nyilvánította. Obama elismerte, hogy változtatni kell a hírszerzés adatgyűjtési módszerein. Azt mondta, átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé kell tenni a Nemzetbiztonsági Hivatal működését, de a titkos adatszerzés teljes leállítását kizárta. Döntést az ügyben januárra ígért.

„Szükségünk van ezekre a hírszerzési adatokra, nem tehetjük meg, hogy egyoldalúan lefegyverezzük a hivatalt. Azt viszont megtehetjük, hogy nagyobb biztosítékot adunk az embereknek arra, hogy működik a fékek és ellensúlyok rendszere, illetve a megfelelő felügyelet” – jelentette ki az elnök.

Az Obama család a sajtótájékoztató után Hawaiira utazott, ahol az elnök a téli vakációját tölti.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!