2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Feloszlatta magát a horvát parlament

Horvátországban a parlamenti többséget alkotó pártok javaslatára május 18-i hatállyal hétfőn feloszlatta magát a parlament, és várhatóan júniusban vagy júliusban előrehozott parlamenti választásokat tartanak.

  • Feloszlatta magát a horvát parlament

A 151 fős nemzetgyűlés 105 szavazattal 9 ellenében, négy tartózkodás mellett döntött saját feloszlatásáról.

A kormány mandátuma az eredeti menetrend szerint október 14-én járt volna le, és az alkotmány szerint a választásokat december végéig kellett volna megtartani. Ezt hozta most előre az Andrej Plenkovic kormányfő vezette konzervatív-liberális koalíciós kabinet a nyár elejére.

Az új választások időpontját Zoran Milanovic államfő írhatja ki. A választásokat az alkotmány szerint a parlament feloszlatásától számított 30-60 napon belül kell megtartani. Így négy vasárnap kínálkozik a szavazás lebonyolítására: június 21. és 28., valamint július 5. és 12.

Az ellenzék szerint a kormány elárulta Zágrábot, mert még az előtt javasolta a parlament feloszlatását, hogy az elfogadhatta volna a főváros újjáépítéséről szóló törvényt a március 22-i földrengéskárok helyreállítása érdekében.

A parlament előtt éjszaka óta tüntetnek a városi tanács ellenzéki pártjai és híveik.

Plenkovic a parlament feloszlatását megelőzően újságíróknak azt mondta: az újjáépítésről szóló törvénytervezetet már múlt pénteken nyilvános vitára bocsátották. A kormány a költségvetésben 141 millió kunát (6,5 milliárd forint) különített el a magánépületeken keletkezett kisebb károk helyreállítására, továbbá az állam fizeti az albérletet minazoknak, akik csak egy ingatlannal rendelkeznek és átmenetileg otthon nélkül maradtak. A kormányfő szerint a törvény megalkotása időigényes, és körültekintően kell eljárni, a választások pedig nem tartanak fél évig.

"Ez, amit ma hallhatnak, politikai aktivizmus. Mi minőségi törvényt akarunk alkotni" - húzta alá.

Horvát lapok korábban arról írtak: a kormány azért kezdeményezte az előrehozott választásokat, mert úgy értékelte, hogy a járvány kezelése miatt nőtt a népszerűsége, ami a nyári turizmus kiesésével és a gazdaság lassulásával gyengülhet.

A CRO Demoskop májusi felmérése szerint a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) örvend a legnagyobb támogatottságnak, 30,2 százalékos népszerűsége két százalékponttal jobb áprilisi eredményénél. Decemberben a HDZ még 26,9 százalékon állt. A Szociáldemokrata Párt (SDP) március óta 0,8 százalékpontot veszített, és 27,8 százalékkal a második helyen áll. Januárban még közel egy százalékponttal előzte meg a HDZ-t.

A két nagy párton kívül az 5 százalékos parlamenti küszöböt csak az elnökválasztáson harmadikként befutó Miroslav Skoro horvát üzletember, népszerű énekes által létrehozott Haza Mozgalom nevű párt éri el.

Másik okként a lapok azt említették, hogy a kabinet attól tart, hogy őszre nőhet egy újabb fertőzési hullám kockázata, ami miatt lehet, hogy át kell vinni a következő évre az általános választásokat, ez pedig jogi kérdéseket vetne fel.

A miniszterelnök szerint a járványügyi helyzet most kedvez a választások megtartásának. Úgy értékelte: őszre sokkal nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie az országnak, ezért szerették volna megerősíteni a belpolitikai stabilitást egy új - bizalmon alapuló - parlamenti többséggel a választások után.

Horvátországban legutóbb 2016. szeptember 11-én rendeztek parlamenti választásokat, amelyet a HDZ nyert meg, de minthogy egyedül nem tudott kormányt alakítani, ismét a Híd Függetlenek Listájával (Híd) lépett koalícióra. A jelenlegi konzervatív-liberális koalíciós kormánynak 2017 júniusában szavazott bizalmat a horvát parlament, miután a HDZ megszakította az együttműködést a Híddal, és koalícióra lépett a Horvát Néppárttal (HNS).

A kormánykoalíciót, mely 79 szavazattal rendelkezik a 151 fős parlamentben, támogatja még a nyolc kisebbségi képviselő, valamint Milan Bandic zágrábi polgármester BM 365 nevű pártja és néhány kisebb párt képviselője is.

Horvátországnak keddtől ügyvezető kormánya lesz.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!