2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Külföld

Feloldották a kijárási tilalmat Sri Lanka keleti részén

A hatóságok feloldották a kijárási tilalmat hétfőn reggel nyolc órától Srí Lanka keleti részén fekvő Kalmunai, Csavalakade és Szammanturaj városokban is, amelyet a szigetországban húsvétvasárnap elkövetett terrortámadások után vezettek be az egész szigetországban - írta az Ada Derena című hírportál.

  • Feloldották a kijárási tilalmat Sri Lanka keleti részén

A kijárási tilalmat április 21-én vezették be, majd a hatóságok naponta meghosszabbították.

A rendőrség vasárnap a keleti tartomány Kattankudi városában rajtaütött a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat (NTJ) csoport állásain, amelynek tagjait a merényletek elkövetésével gyanúsítják. A rendőrség szerint a szervezet egyik tagja, Zahrán Hásim, társaival együtt hajtotta végre azokat a terrortámadásokat, amelyeknek több mint 250 halottja volt.

A szigeten egyébként hétfőn az emberek rendkívüli biztonsági intézkedések közepette visszatértek munkahelyükre az egyhetes kényszerszünetet követően. A rendőrség, a hadsereggel és magán biztonsági őrségekkel karöltve szigorú ellenőrzéseket végzett a közhivatalok bejáratánál. Az ország számos részén ugyanakkor folytatódtak a rajtaütések.

A rendőrség az említett intézkedésekkel párhuzamosan vizsgálatot indított, hogy az országban lejárt vízummal tartózkodó külföldiek felderítésére, miután olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a merényletekkel összefüggésbe hozott két helyi iszlamista csoport - a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat (NTJ) és a Dzsámiatu Millátu Ibráhim - külföldi szervezetekkel áll kapcsolatban. Tízenhárom külföldit, 10 nigériait, egy-egy irakit, indiait és thaiföldit vettek őrizetbe.

Az ügyben országszerte 150 embert vettek őrizetbe. A hatóságok hétfőn arra hívták fel a figyelmet, hogy nem zárható ki újabb terrortámadás lehetősége. A Reuters hírügynökség birtokába jutott a rendőrség által képviselőknek és biztonsági tisztségviselőknek küldött levél, amely szerint a hatóságok azt gyanítják, a szélsőségesek kisteherautókkal újabb merényletre készülnek, és katonai egyenruhával próbálhatják álcázni magukat.

Szintén hétfőn az elnöki hivatal bejelentette, hogy ideiglenes jelleggel Csandana Vikramaratnét, az eddigi rendőrparancsnok helyettesét nevezi ki országos rendőrfőnöknek. Pudzsit Dzsajaszundra eddigi rendőrparancsnok névtelenséget kérő források szerint a múlt hétvégén nem volt hajlandó beadni lemondását, és kényszerszabadságra küldték.

Malcolm Ranjith, Colombo érseke, a szigetország római katolikus közösségének legmagasabb rangú főpapja arról beszélt, hogy a kormánynak szigorúbban kellene fellépnie az iszlamista szélsőségesek ellen. Ranjith hangot adott abbéli aggodalmának, hogy az egyház nem lesz képes megakadályozni, hogy a hívők a kezükbe vegyék a törvényt, ha azt látják, hogy a kormányzat nem lép fel kellő eréllyel az elkövetők ellen, és nem akadályozza meg a további támadásokat.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!