2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Külföld

Feloldja a Törökország elleni szankciókat Washington

Feloldja a Törökország elleni szankciókat Washington. Az amerikai kormány azért döntött így, mert a Szíriában megkötött tűzszünet tartósnak látszik. Donald Trump közölte: a török fél arról tájékoztatta, hogy a kurdok kivonulásával a harcok lezárultak a térségben. A török hadsereg október 9-én indított támadást Északkelet-Szíriában.

  • Feloldja a Törökország elleni szankciókat Washington

Orosz csapatok vonultak be Észak-Szíriába. A katonai egységek Manbidzs és Kobani környékén felügyelik az eddig kurdok által lakott szíriai terület nyugalmát. Valamint segítik a kurd csapatok kivonulását. Észak-Szíriában az elmúlt napok heves összecsapásai után nyugalom uralkodik.

Szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy sikeresnek bizonyult a Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök által kötött újabb, 150 óráig érvényes tűzszüneti megállapodás. A konszenzus értelmében a kurd milíciáknak a fegyvernyugvás idején ki kellett vonulniuk a török határ melletti 30 kilométeres téréségéből.

Az erőszak és a katonai műveletek csökkenését tapasztaltuk, de tovább kell lépnünk, és erre alapozva valódi megoldást kell találni a szíriai konfliktusra

- mondta a NATO-főtitkára.

A kurd erők nagy része már elhagyta a térséget. Az amerikai elnök ezért engedményeket tett Ankara felé. Donald Trump ennek ellenére figyelmeztette Törökországot, hogy tartsa tiszteletben a nemzeti és vallási kisebbségeket Szíriában. 

A török kormány arról tájékoztatta Washingtont, hogy felhagynak a támadásokkal. Miután a Szíriában megkötött tűzszünet tartósnak látszik, ezért arra utasítottam a pénzügyminisztériumot, hogy szüntesse meg az október 14-én kivetetett szankciókat. Most Törökországnak, Szíriának és a térségbeli államnak biztosítania kell, hogy az Iszlám Állam ne kaphasson ismét erőre. Beszéltem a Szíriai Demokratikus Erők parancsnokával, aki megnyugtatott, hogy a terrorszervezet tagjai változatlanul őrizetben vannak

- hangsúlyozta az amerikai elnök.

Trump megerősítette: egy kis létszámú amerikai katonai kontingens a térségben marad, ott, ahol az olajmezők vannak

A török hadsereg október 9-én indított hadműveletet Északkelet-Szíriában, hogy az ott állomásozó amerikai csapatok kivonulását követően biztonsági övezetet alakítson ki a határ mentén, és kiűzze onnan a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők fegyvereseit.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!