2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Felmentették a lengyel közszolgálati média vezetését, erőszakkal megtámadták a képviselőket + videó

Felmentette szerdán Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában - közölte szerdán a lengyel kulturális tárca (MKiDN).

  • Felmentették a lengyel közszolgálati média vezetését, erőszakkal megtámadták a képviselőket + videó

A közlemény szerint a felmentés "szükségességét" a szejmben kedd éjjel megszavazott határozat indokolja. Az októberi parlamenti választások nyomán többségbe került koalíció által megszavazott dokumentum értelmében "javító intézkedéseket" kell foganatosítani a közmédiánál.

Az MKiDN szerint jogilag érvénytelen a lengyel alkotmánybíróság múlt csütörtöki előzetes intézkedése, melynek értelmében az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától, vezetésük leváltásától. Az intézkedést az alkotmánybíróság a volt kormányzó, jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőinek a közmédiára vonatkozó beadványára adta ki. Ennek megvitatását a testület a bejelentés szerint január 16-án tűzi napirendre.

Közben szerda délelőtt

elérhetetlenné vált a közszolgálati TVP Info hírtelevízió adása.

A többségi parlamenti koalíciót vezető Polgári Platform (PO) párt X közösségi felületén azt írták: "Vége a TVPiS-nek. A TVP Info kikapcsolva."

Szerda délután Rafal Bochenek, a PiS szóvivője a PAP hírügynökségnek elmondta: "a PO tisztviselői törvénytelenül betörtek" a közszolgálati televízió (TVP), a közszolgálati rádió és a PAP hírügynökség székházaiba. Bochenek szerint

a rendvédelmisek "brutálisan megtámadták" a PiS képviselőit is.

A szóvivő "minden alapelv megsértésének" nevezte a fejleményeket.

Szerdára virradó éjjel a PiS több parlamenti képviselője a TVP varsói székházaiban tiltakozó akciót indított "a közmédia védelmében". A rotációs akcióban a párt képviselői tízfős csoportokban állandó ügyeletet kezdtek a TVP-ben - jelentette be Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke.

A közmédia erőszakos átvétele során a PiS egyik női képviselője, Joanna Borowiak is megsérült a jobb karján, amit fel kellett kötni.

Mateusz Morawiecki volt kormányfő, a PiS egyik alelnöke szerdán az X-en törvénytelennek nevezte Bartlomiej Sienkiewicz közmédiával szembeni lépéseit. Az intézkedések azt mutatják, hogy

"a hatalom, amely állítólag a jogállamiságot óvja, valójában lépten-nyomon megsérti azt"

- áll a bejegyzésben.

"Nem adjuk fel. Nem engedjük, hogy Lengyelországban diktatúrát építsenek" - írta Morawiecki.

Krzysztof Smiszek új igazságügyi miniszterhelyettes szerda reggel a közszolgálati rádió wroclawi csatornáján elismerte: a szejm kedd éjjeli határozata "nem jogalkotó", mindazonáltal "alapot ad a konkrét döntéshozatalra jogosult kultuszminiszter lépéseihez". A miniszter ezért "radikális döntéseket hoz" - közölte. Hozzátette: a kormány "elszánta magát arra", hogy "helyreteszi (...) a gyűlöletet és megvetést terjesztő" TVP-t és általában a közmédiát.

Maciej Swirski, az országos rádió- és televíziótanács (KRRiT) elnöke az X-en "kirívó jogsértésnek" nevezte a közmédia vezetésének felmentését. A TVP Info adásának és a hírtévé internetes honlapjának kikapcsolása pedig "jogtalanság, amely az (1981-es) hadiállapot legrosszabb idejét idézi fel" - írta.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A CNN-en panaszkodott a Partizános Gulyás Márton

A CNN-en panaszkodott a Partizános Gulyás Márton

Az autoriter magyar vezetőért lelkesedtek az amerikai konzervatívok a CPAC budapesti rendezvényén – írja a CNN. A cikk hangneme nem meglepő, hiszen az amerikai baloldal kifejezetten ellenséges narratívában számolt be az egyébként nagy sikerrel záruló eseményről.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!