2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Fellélegezhetnek, bizalmat kapott a Letta-kabinet

Maradhat az olasz kormány, Enrico Letta miniszterelnök a római parlament felsőházában és a képviselőházban is megnyerte a bizalmi szavazást.

A szenátus után az olasz képviselőház is bizalmat szavazott Enrico Letta kormányának. Silvio Berlusconi jobbközép Szabadság Népe pártja is támogatta a kabinetet, annak ellenére, hogy a szavazás előtti reggelen a volt miniszterelnök még a kormány elleni szavazásra buzdította pártját. Berlusconi azután gondolta meg magát, hogy pártjából többen kiváltak, mert nem értettek egyet a kormánybuktatással.

Fellélegezhet Olaszország: helyén marad a kormány, miután Silvio Berlusconi pártja is támogatta a Letta-kabinetet a bizalmi szavazáson. A volt kormányfő pálfordulásáról pártjában is megoszlanak a vélemények.

Az esélyegyenlőségi miniszter szerint Berlusconi „megpróbálta kijátszani az utolsó kártyáját. Azért szavazott az utolsó pillanatban Letta kormánya mellett, mert így játékban maradhat” – mondta Josefa Idem. A volt védelmi miniszter úgy fogalmazott: „Ismerve Berlusconit, biztos voltam benne, hogy érezni fogja a felelősségét. Csak az igen szavazattal lehetett egyben tartani a pártot” – tette hozzá Ignazio La Russa. Roberto Formigoni szenátor pedig azt közölte: „Büszke vagyok, mert a kormánynak folytatnia kell a munkát. A kabinet mögé kell állnunk, hogy végre tudja hajtani a szükséges intézkedéseket.”

Az olasz médiamágnás szerdán reggel még meg akarta buktatni Enrico Letta kormányát, de a délutáni bizalmi szavazáson meggondolta magát, és támogatta a kabinetet. A fordulathoz az vezetett, hogy Berlusconi ellen pártja vezetői is fellázadtak. Attól tartottak, hogy a kormány megbuktatása súlyos kárt okozott volna a válságból épp kilábaló olasz gazdaságnak. „Ha a kormány megbukott volna, valószínűleg Olaszország a következő évben nem került volna ki a válságból” – véli James Walston politikai elemző.

A jobbközép Szabadság Népe párt azért akarta megtorpedózni a kormánykoalíciót, mert baloldali partnere, a Demokrata Párt meg akarja fosztani szenátori mandátumától az adócsalás miatt jogerősen börtönre ítélt Berlusconit. A politikus mentelmi jogának felfüggesztéséről pénteken döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!