2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Külföld

Feljelentették a Székelyek nagy menetelésének szervezőit

Feljelentette a vasárnapi székely autonómiatüntetés szervezőit egy román kormánypárti képviselő. A magyarellenességéről ismert Bogdan Diaconu szerint a felvonulás megsértette a román alkotmányos rendet és a magyar szélsőségesség fokozódását bizonyítja.

Több mint százezren, 53 kilométeres menetoszlopban követeltek vasárnap autonómiát Székelyföldnek. A szervezőket kedden egy román kormánypárti képviselő jelentette fel. Bogdan Diaconu szerint a résztvevők az alkotmány első cikkelye ellen vétettek, miszerint Románia egységes nemzetállam, a vonulással a nemzetállami jelleg megtagadására biztatták a magyarokat.

„Ez szélsőséges megmozdulás volt. Az alkotmány szerint tilos olyan tüntetést szervezni, amely hátrányos megkülönböztetésre, valamint etnikai és területi szeparatizmusra buzdít. Az autonómiatörekvések alaptörvény-ellenesek, ezért nem tolerálhatók” – jelentette ki Diaconu. A politikus a Székely Nemzeti Tanácsot és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget jelentette fel.

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke szerint a menetelés részvevői és szervezői a szabad véleménynyilvánítás jogával éltek. „Diaconu a szolgálatos feljelentő szerepét vette át Vadim Tudortól és Funartól” – fogalmazott. Az RMDSZ nem számít elmarasztaló hatósági döntésre, a párt szerint komolytalan egyéni akcióról van szó, amelynek nincs valós politikai támogatottsága.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sem lepődött meg a feljelentésen. „Nem először történik meg, hogy Romániában egy politikai állásfoglalásért, megmozdulásért – amelyet békés és demokratikus eszközökkel rendeznek – feljelentenek. Én tulajdonképpen meg is tudnám köszönni a Szociáldemokrata Párt képviselőjének, aki ezt a kezdeményezést útjára indította, mert hozzásegít minket ahhoz, hogy a kérdésről a román hírközlő csatornákon is tudjunk beszélni, az igazunkat megvédeni és minél több embert magunk mögé állítani” — mondta Toró T. Tibor, az EMNP elnöke. Toró szomorúnak nevezte, hogy egyesek még mindig úgy gondolják Romániában, hogy hatalmi eszközökkel el lehet hallgattatni a jogos autonómiaigényeket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!